Un Sant Jordi familiar, festiu i de masses

  • El dia va acompanyar i la gent de comarques va anar a ciutat per viure el Sant Jordi

VilaWeb

Redacció

24.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els temors de llibreters i editors no s’han acomplert. La Setmana Santa no ha fet més que reafirmar la solidesa d’una festa en què la gent surt a comprar llibres al carrer i a trobar-se amb els autors per tenir la seva dedicatòria. Només la pluja podia fer deslluir la diada. I malgrat va ploure a primera hora de dissabte en moltes poblacions, a partir de les nou del matí va sortir el sol i la gent també va sortir en família a celebrar el Sant Jordi. Molta gent de comerques va passar el dia a Barcelona i a altres ciutats, mentre molts barcelonins van omplir les llibreries de les poblacions turístiques.

A els set del matí els llibreters tremolaven, de Vilafranca a Girona el cel estava tapat i plovia a bots i a barrals. Sortosament cap a quarts de nou, encara bon matí per ser un festiu, la pluja marxava i els llibreters posaven la parada. Venem moltíssim, deia Guillem Terribas de la llibreria 22 de Girona: ‘Encara no sabem els resultats econòmics però s’intueix que serà un bon Sant Jordi aquí. La festa està tan consolidada que ni que hi hagués un sunami, la gent sortiria al carrer. La festa ho aguanta tot. La gent hi participa sempre i el més bonic és que parlem d’una festa popular, que surt de baix’.

A Vilafranca les parades de llibres convivien amb el mercat setmanal. La Rambla era curulla de vida i de gent. El moviment,a diferència del que es podia pensar, ha afavorit els llibres. ‘Ens ha fet sumar, ha explicat Quim Jubert, de la llibreria L’Odissea. Ara, si no hagués fet bon temps, hagués pogut ser catastròfic. Hem viscut un Sant Jordi familiar, plàcid, amable; hem venut molt i la percepció és que sigui un Sant Jordi dels bons.’

‘Estem eufòrics, ha estat un bon any. Jo crec que sense el dia del llibre, molts llibreters hauríem de tancar’, deia Biel Barnils de la llibreria la Tralla de Vic. També explicava que aquest Sant Jordi ha estat molt esglaonat: ‘altres anys, la gent s’acumulava més a la tarda, en sortir de treballar. Avui, en ser festiu, la gent ja ha començat a venir al matí.’ D’entre els més venuts que no apareixen a la llista del gremi, ‘Els castellans’ de Jordi Puntí ha estat el més venut de no ficció de la llibreria.

I a la llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa, Rosa Cubeles explicava a VilaWeb que havien exhaurit ràpid els exemplars que tenien dels que s’han convertit en els més venuts: ‘L’home de la maleta’, ‘Indigneu-vos’, ‘Si tu em dius vine ho deixo tot… però digue’m vine’, i ‘On ningú no et trobi’. Avui, el llibre més venut en aquesta llibreria ha estat el de l’escriptora ebrenca Francesca Aliern ‘L’espiera’, i en no ficció destaca ‘Espanya, capital París’ de Germà Bel. Cubeles recorda que s’haurien de fer dues llistes: la del més venut i la del més demanat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem