Economia nega la rebaixa de l’IRPF a les rendes altes mentre durin les retallades

  • Mas-Colell havia anunciat la rebaixa de l'impost durant aquesta legislatura

VilaWeb

Redacció

18.04.2011 - 01:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Departament d’Economia va fer pública ahir al vespre una nota, negant que hi hagués la intenció de rebaixar nous impostos ‘mentre duri el procés d’ajust de l’economia catalana’. Unes declaracions poc abans del conseller Andreu Mas-Colell a Europa Press havien causat una enorme controvèrsia.

El conseller havia avançat, que el govern rebaixaria aquesta legislatura el recàrrec sobre l’IRPF autonòmic per a les rendes més altes que va aprovar el tripartit. La mesura beneficiaria els contribuents que cobrin més de 120.000 euros anuals, unes 50.000 persones, principalment directius, professionals i empresaris. Mas-Colell ha explicat que la mobilitat geogràfica pot comportar que una part d’aquest col·lectiu estableixi el domicili fiscal en unes altres autonomies, on la tributació per IRPF és més baixa: ‘És de sentit comú si tenim en compte que la distància amb tren de Barcelona a Madrid són dues hores i mitja i que els directius poden viure mitja setmana a Barcelona i mitja a Madrid.’

El tripartit, a petició d’ICV, va aprovar a mitjan any passat augmentar dos punts el tram autonòmic de l’IRPF als contribuents amb rendes superiors a 120.000 euros, que van passar a tributar del 21,5% al 23,5%. Amb caràcter progressiu, el govern també va incrementar quatre punts addicionals l’impost sobre la renda als qui perceben ingressos superiors a 175.000 euros anuals, gravant-los del 21,5% al 25,5%. La mesura, que va causar controvèrsia amb els socis de govern (PSC i ERC), es va adoptar per recaptar més, uns 150 milions d’euros anuals.

La supressió del recàrrec sobre l’IRPF, la va sol·licitar fa poc l’Associació Espanyola de Directius (AED) al president Artur Mas, a qui van alertar del risc que alguns directius estrangers no s’instal·lin a Catalunya per a evitar la més gran pressió fiscal.

Reacció d’ICV

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha considerat que el govern és ‘molt descarat’ per aplicar retallades en sanitat i educació i, alhora, abaixar impostos a les rendes més altes: ‘És un govern que té diners per a eliminar l’impost de successions per a cinc-centes famílies i abaixar-lo a qui guanya més de 120.000 euros l’any.’ Per Herrera, el president del govern, Artur Mas, no té autoritat per a reclamar al govern espanyol el fons de competitivitat, perquè fa retallades ‘sense equitat’. ‘És el gran problema que té Catalunya: un govern amb poca sensibilitat social que no té tota l’autoritat quan va a reclamar, perquè fa l’ajust amb gens d’equitat.’

Impost de donacions

Paral·lelament, Mas-Colell també havia avançat que el govern no descarta al llarg de la legislatura suprimir l’impost de donacions, poc després de l’eliminació del de successions per als parents de primer grau i segon: ‘No es descarta la supressió i forma part del programa electoral de CiU.’ Amb tot, Mas-Colell ha dit que cal avaluar primer l’efecte fiscal de la mesura sobre les herències i veure com repercuteix en les donacions, un tribut semblant però que es paga en vida.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem