11.04.2011 - 04:00
Barcelona ha viscut avui una votació històrica: 257.645 barcelonins han exercit el dret de vot i s’han pronunciat sobre la independència de Catalunya en la consulta més gran que s’ha fet i la que tanca el procés començat fa un any i mig a Arenys de Munt. Això suposa una participació del 18,14% dels majors de setze anys i dels immigrants no censats i un 21,37% dels cens. El resultat final és d’un 89,7% de vots afirmatius; un 8,8% de negatius i un 1,22% de blancs.
Són 85.484 vots més que no la consulta sobre la Diagonal, sense diners públics per a finançar i amb entrebancs de l’ajuntament. El portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, emocionat, ha estat contudent: ‘És clar que hem fet història’ (vídeo). A quarts d’onze se sabran els resultats de l’escrutini.
‘Qui digui que votar sobre la independència no interessa els barcelonins és que no toca de peus a terra’, ha declarat Bosch. I deia això perquè, en comparació, la consulta de la Diagonal va tenir un 12,2%; els vots que van fer batlle Jordi Hereu, un 14,8%; ERC, SI i RCat havien sumat un 6,4%, i els resultats de CiU en la victòria d’Artur Mas del 2010 a Barcelona havien suposat un 22,5% del cens.
‘La realitat ha superat el somni’, diu Muriel Casals
La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, s’ha mostrat visiblement satisfeta pels resultats de participació de la consulta sobre la independència de Barcelona Decideix i pel desenvolupament de la jornada. Casals ha destacat que el referèndum era la continuació de la manifestació del 10 de juliol després de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut. La presidenta d’Òmnium ha remarcat que la participació demostrada pels immigrats era un dels factors més destacats de la jornada. ‘Un cop més, la realitat ha superat el somni’, ha reblat.
La classe política vota
Una bona part de la classe política catalana també ha votat avui. Ho han fet a la Rambla Jordi Portabella i Joan Puigcercós, Dolors Camats i Ricard Gomà i Xavier Monge; Xavier Trias i Oriol Pujol, a la seu d’Òmnium Cultural, la vice-presidenta de la Generalitat, Joana Ortega, a l’Eixample, el conseller Mas-Colell, i el conseller Ferran Mascarell, a la Fundació CatDem.
Oriol Pujol felicita l’organització
El president de CiU al parlament, Oriol Pujol, ha felicitat els organitzadors de la consulta sobre la sobirania a Barcelona, sobretot per l’èxit de participació. Tot i així, ha admès que els temps de la política i els moviments socials ‘sovint no coincideixen’, però ha assegurat que CiU ‘pren bona nota’ del resultat i apostarà pel dret de decidir en l’àmbit del pacte fiscal, que ‘aixopluga’ bona part dels catalans. A més, ha criticat els qui considera que han ridiculitzat la consulta, com el batlle Jordi Hereu, a qui ha recordat que el referèndum de la Diagonal va tenir menys participació.
Segons Portabella, l’èxit exigeix un referèndum vinculant
El dirigent municipal d’Esquerra Republicana a Barcelona i candidat d’Units per Barcelona a la batllia, Jordi Portabella, s’ha felicitat per les dades de participació de la consulta sobre la independència a la capital catalana i ha considerat que la jornada significa ‘l’envolament de les consultes i del dret de decidir a Catalunya’. ‘Ara toca que siguin organitzades per les institucions i siguin vinculants’. Per Portabella, el 20% de participació suposa ‘una massa crítica suficient’ per saber que treballant es pot arribar al 50% i aconseguir que s’incorporin al moviment de les consultes sobre la independència ‘tots aquells qui avui no han participat’.
Bertran demana coherència als polítics
El secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertran, ha llançat un missatge a tots els polítics que han participat en la consulta a Barcelona i que han votat que sí. Els ha reclamat que també votin afirmativament dimecres al parlament per tal que avanci la tramitació de la llei de declaració d’independència. ‘També volem vots i no paraules’, ha reclamat a CiU i ERC perquè actuïn amb ‘coherència’.
Camats vota en blanc; Gomà vota sí
Per la seva banda, la portaveu d’ICV al parlament, Dolors Camats, ha exercit el dret de vot, i ha admès que havia votat en blanc perquè en la consulta no hi havia pas l’opció federalista. En canvi, el candidat ecosocialista a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, sí que ha votat afirmativament, tal com havia confessat la setmana passada.
Monge aposta per un pas endavant ‘al marge dels partits’
El cap de llista de la candidatura de la CUP-Alternativa per Barcelona, Xavier Monge, defineix la consulta com un ‘exemple de mobilització popular sense precedents’, i admet: ‘Tothom tenia por que la consulta a Barcelona posés la nota negativa al colofó de les consultes, però no ha estat així, d’Arenys a Barcelona, les consultes d’aquests dos anys han estat un èxit’. Diu que ningú no sap què passarà a partir d’ara, però que és clar que la gent reclama un pas endavant. ‘Hem vist un moviment popular capaç d’arrossegar la classe política, i això ha de continuar així. El pas endavant s’ha de fer al marge dels partits; deixar-ho a les seves mans seria un error, perquè poden frenar-lo. Un exemple clar ha estat CiU, que l’endemà de la consulta ja juga a aigualir-la, dient que s’ha de tocar de peus a terra i desvirtuant-la’.