09.04.2011 - 06:00
Tretze anys, tres-cents cinquanta curtmetratges, tres seccions oficials i nombroses paral·leles, deu dies, vuit espais i trenta països. Aquests són alguns dels ingredients d’un dels festivals de curtmetratges més importants, quant a participació, de Catalunya. I és que ‘Mecal 2001, el Festival Internacional de Curtmetratges de Barcelona‘, ha arribat a la tretzena edició. Des d’ahir i fins el disset d’abril, el cinema Maldà, l’Arts Santa Mònica, l’Institut Francès, la Sala Apolo, el MACBA, l’Espai Jove La Fontana, l’Espai Cultural Caja Madrid, el Restaurant Carmelitas i el Lounge Club Mau Mau acolliran la projecció de tres-cents cinquanta curtmetratges de trenta països diferents. Malgrat que van ser més de tres mil cinc-cents curtmetratges els que es van presentar. Aquest és l’argument que addueixen els organitzadors per proclamar el Mecal com el festival de curtmetratges que més sol·licituds de participació rep.
Són tres les seccions que formen part de la competició oficial: la secció ‘Internacional’, amb nombrosos curtmetratges de ficció i animació d’arreu del món que pretenen mostrar la diversitat argumental i estètica del cinema. El millor curtmetratge internacional serà reconegut amb el Premi Chimay, atorgat per un jurat també internacional. ‘L’obliqua’ és la secció més ‘arriscada i creativa’ del festival tant a nivell narratiu com formal. Aquesta secció comptarà amb tres reconeixements, el Premi Filmin, el Millor Curmetratge i el Premi Metrópolis, que deliberaran tres jurats diferents. L’última de les seccions oficials és la de ‘Documental’ en format curt amb la intenció de donar suport a aquest gènere cinematogràfic, al qual qualifiquen de ‘gran vitalitat i de fort creixement’. El millor curtmetratge documental també serà guardonat, en aquesta ocasió pel públic.
El cinema txec serà un dels grans protagonistes d’aquesta edició del Mecal al ser la República Txeca el país convidat. Per això s’ha programat una retrospectiva de l’animador txec Jan Svankmajer i també es projectaran els treballs de dues reconegudes escoles txeques de cinema, Zlin i Famu. Però no només hi haurà cinema txec, els curtmetratges de la reconeguda escola d’animació francesa Supinfocom i els primers videoclips dels genis Michel Gondry, Stephane Sednaoui i Romain Gavras també es podran veure al festival.
Dins també de les seccions paral·leles, es projectarà un especial a l’entorn de Star Wars, amb homenatges, paròdies, relectures i fins i tot anuncis publicitaris. La lluita també hi serà present amb la Batalla de Programadors, un combat consistent en una selecció de curtmetratges per part de cadascun dels programadors i en el que el públic decidirà a crits al guanyador de la batalla. Entre altres apartats del Festival, també destaquen ‘Viatge en el Temps’ i els diferents especials, com l’Especial Terror, la secció de sexe Pluja Daurada, l’Especial Sexe+Terror i la secció de curtmetrages de culte.
Per altra banda, el Mecal continua mostrant-se amb un esperit reivindicatiu amb la projecció de vídeos compromesos, com la selecció de vídeos educatius que, des dels anys cinquanta als setanta, es van difondre als Estats Units com a mitjà de manipulació social; el Womart que oferirà diversos enfocaments sobre l’univers femení; el Green, de temàtica ecològica; i la secció Infantil.
Al la secció panorama es mostraran una selecció de curtmetratges catalans i espanyols. I a banda de tot això i per complementar més encara aquest festival, l’Arts Santa Mònica acollirà la instal·lació Kuleshov’s Kitchen.
Però el Mecal no només es tanca a Barcelona, sinó que ha volgut col·laborar amb el Base Film Festival, que tindrà lloc a Terrassa del dotze al setze d’abril, on a més de les projeccions, es faran conferències, tallers, tutories i taules rodones, destinades a orientar als futurs professionals del cinema.