El govern espanyol comunica a la Generalitat que no pagarà els diners que li reclama pel 2011

  • A més, amenaça de limitar el deute si la Generalitat es planta · 'Som prou forts per a plantar-nos', ha dit Homs

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.03.2011 - 20:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ministeri d’Economia espanyol ha comunicat formalment que no pagarà els diners que la Generalitat preveu per aquest 2011 en el pla de requilibri econòmic i financer i, a més, ha demanat a l’executiu català que redobli els esforços per arribar al 1’3% del dèficit. A més, si Catalunya es planta, com ha dit avui el portaveu del govern, Francesc Homs (àudio), i no compleix els objectius de dèficit no podrà emetre deute a llarg termini.

Aquest és el missatge que fonts del ministeri han fet arribar al govern de la Generalitat. El conseller Andreu Mas-Colell ja va dir que la retallada de 5.800 milions que reclama el govern espanyol és totalment inviable.

L’objectiu de dèficit per aquest 2011 que ha fixat el govern espanyol és de l’1,3%. Per arribar-hi, la Generalitat ha plantejat una retallada del pressupost, que s’haurà d’aprovar aquest estiu, del 10%, la qual cosa significa una reducció de 2.600 milions d’euros. Per fer aquests càlculs, la Generalitat compta que disposarà del fons de competitivitat previst al nou sistema de finançament i que l’estat ha d’aportar a l’administració catalana. Aquests diners no han arribat, i el govern espanyol manté l’objectiu de dèficit, de tal manera que, per arribar-hi, ara el govern català hauria de retallar 3.200 milions més, és a dir, en total un 22% del pressupost.

El conseller Andreu Mas-Colell ja va dir que la Generalitat no disposava dels diners corresponents al fons de competitivitat que el govern espanyol hauria d’haver aportat i que no podia assumir una retallada d’aquesta magnitud. Va afegir que la demanda d’hisenda no és seriosa i que convida a maquillar els números, la qual cosa ‘Catalunya mai no farà’, va afegir. I va insistir que per complir l’objectiu del dèficit han d’arribar els ingressos del fons de competitivitat que l’estat deu a Catalunya en virtut del sistema de finançament i que encara no ha pagat.

Davant d’aquesta situació, el govern de la Generalitat es plantarà. Així ho ha dit el portaveu de l’executiu, Francesc Homs: ‘Som un país prou fort per i les institucions del nostre país ens sentim democràticament fortes per a plantar-nos’. En declaracions a Catalunya Ràdio, Homs ha dit que el govern espanyol és el principal responsable de la situació actual, sobretot per haver negat els diners que corresponen a Catalunya.

Homs no ha donat per trencades les negociacions amb el govern espanyol, qui creu que ara li toca moure peça. El portaveu de l’executiu ha explicat que estan negociant des de fa uns dos mesos de forma discreta però que hi ha un moment que cal dir prou.

També ha recordat que ja hi ha una ‘incomoditat’ per haver de retallar. ‘No li ve de gust a ningú, ni a una família, ni a una empresa ni a cap sector de l’àmbit públic’. Per això, ‘doblar les retallades com pretén Zapatero i el govern espanyol és inacceptable’.

El ministeri no es mou

Malgrat aquestes manifestacions, el govern espanyol no té intenció de traspassar a Catalunya els 1.350 milions del fons de competitivitat. Diu que la llei de finançament de les comunitats estableix quines són les bestretes que es lliuren als territoris en cada exercici i que no inclou dins d’aquest grup els fons de competitivitat ni de suficiència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any