28.03.2011 - 12:14
El filòleg, historiador i escriptor Albert Manent i Segimon ha estat guardonat per Òmnium Cultural amb el 43è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. La representant del jurat, Pilar Garcia Sedas, ha destacat que la trajectòria de Manent era un clar exemple de maduresa literària i historiogràfica i de compromís i activisme cultural amb Catalunya.
Albert Manent, nascut a Premià de Dalt (Maresme) el 23 de setembre de 1930, és fill del també escriptor Marià Manent i Cisa (1898-1988), guardonat 1985 amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Albert Manent ha destacat en el camp de la poesia, la narrativa, l’assaig i la història. ‘Del que més orgullós em sento és dels llibres dedicats a la memòria històrica’, ha dit Manent en la conferència posterior a l’anunci del premi.
‘Cal més sobirania i independència pròpia’
‘Si els lemes d’aquesta institució, Òmnium Cultural, són ‘Llengua, cultura, país’, l’obra del guardonat reuneix en tota la seva extensió aquests postulats’, ha dit Garcia Sedas, en nom del jurat. I Manent, preguntat per aquests mateixos lemes, ha dit: ‘Pel que fa a la llengua sóc optimista i contrari als ploramiques; en cultura, estem millor que mai; i respecte al país, hem recuperat les institucions dels anys trenta, però cal més sobirania, independència pròpia i, sobretot, més consciència nacional’.
Cinquanta llibres i més de mil articles
De jove milità en el moviment universitari catalanista fent de redactor de la revista cultural clandestina i universitària Curial, i el 1949 va participar en la publicació d’una Antologia Poètica Universitària. Va intervenir activament en la resistència contra el franquisme; fou un dels fundadors de Serra d’Or, i posteriorment, amb Josep Benet, va ser un dels cofundadors de les Edicions Catalanes de París. Ha publicat una cinquantena de llibres, més de mil articles en diaris i uns quatre-cents articles en revistes especialitzades. Entre 1980 i 1988 fou director General de Difusió Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, aleshores dirigit per Max Cahner.
Del 2000 al 2001 va ser director del Centre d’Història Contemporània, president de la Fundació Salvador Vives Casajuana i, des de la seva fundació el 1980 fins al 2010, va presidir la Societat d’Onomàstica. Ha col·laborat en diversos mitjans de la premsa escrita, especialment Serra d’Or, l’Avui i nombroses capçaleres de la premsa local i comarcal. És considerat un important coneixedor del Noucentisme català.
En la conferència de premsa d’anunci del guardó ha intervingut, a més de Garcia Sedas, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, i hi han estat presents anteriors guardonats, com el de l’any passat, Jaume Cabré, Montserrat Abelló (2008), Feliu Formosa (2005) i Antoni Maria Badia Margarit (2003).
L’acte de lliurament del premi es farà el 17 de juny al Palau de la Música Catalana i se centrarà en un homenatge al premiat davant de socis d’Òmnium i convidats del món de la cultura, així com de representants institucionals.