Camps i Fabra inauguren l’aeroport de Castelló sense avions

  • La llei prohibeix als governs d'inaugurar res quan ja s'han convocat oficialment les eleccions

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.03.2011 - 15:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Francisco Camps, ha inaugurat avui l’aeroport de Castelló, acompanyat del president de la Diputació, Carles Fabra, malgrat que encara ni tan sols s’ha demanat l’autorització per a envolar i aterrar avions. De fet, la’eroport no començarà a funcionar fins a l’estiu perquè no és acabat. Tot amb tot, Camps ha qualificat l’acte d’avui com a ‘la culminació d’un somni, una il·lusió i una manera d’entendre el futur’.

Esquerra Unida del Poble Valencià (EUPV) ha portat el cas a la junta electoral, car creu que ‘l’únic objectiu d’aquest acte és la utilització partidista i propagandística per Carlos Fabra d’una infrastructura pagada per tots el valencians’. I la Coalició Compromís no ha parat de demanar explicacions, aquests últims mesos, del retard a estrenar l’aeroport i de l’enorme despesa propagandística de les institucions per aquesta infrastructura.

Aquest és un exemple de les inauguracions a corre-cuita que fan els governs abans no es convoquin les eleccions dilluns vinent, ja que a partir d’aleshores ja no es podrà fer publicitat ni promoció institucional de partits o governs en trobar-nos en període de pre-campanya. Així ho recull la llei orgànica de règim electoral general (LOREG).

Inauguracions a corre-cuita

Ja fa unes quantes setmanes, especialment aquesta, que els batlles de molts municipis que aspiren a repetir mandat es dediquen a fer inauguracions, molt sovint consistents a tallar la cinta d’obres i d’instal·lacions inacabades.

D’inauguracions, n’hi ha de prou sorprenents: inauguracions que es fan abans de tenir l’obra enllestida, que no és la primera que es fan, o que es van fent per fases. En tot cas, aquesta setmana se n’han fetes a centenars a casa nostra, de manera que la propaganda institucional sobre els quatre anys de mandat transcorreguts ha crescut visiblement.

Un altre cas d’ús controvertit d’una inauguració és el de l’Ajuntament de Terrassa, arran de la remodelació del ‘Teatro Principal’. Ahir el govern municipal en va fer la inauguració, programada amb molt poca antelació, però el teatre no funcionarà fins a mitjan abril. A l’acte d’inauguració d’ahir s’hi van representar, a tall de tast artístic, uns pocs minuts d’una de les primeres obres que es faran a l’espai recuperat.

El cas del teatre recuperat per l’ajuntament va acompanyat d’una altra polèmica, per la negativa del govern municipal de catalanitzar el rètol de la façana de l’edifici, que ara diu ‘Teatro Principal’. El consistori invoca dictàmens de protecció patrimonial, perquè és un edifici declarat patrimoni arquitectònic de la ciutat. Ara, una campanya ciutadana menada per la Plataforma per la Catalanització del Teatre Principal presenta tot d’arguments en favor del canvi d’una lletra del rètol actual.

Un tercer cas, també d’un teatre, és el de Lloret de Mar. El Teatre Municipal encara no és acabat, però el govern local l’inaugurarà demà, en un acte amb parlaments polítics, aperitiu i jornada de porta oberta. L’oposició ha demanat explicacions pel cas, oimés que el retard de les obres és de més de dos anys.

Alexandre I l’Inaugurador

El conseller d’Educació valencià, Alejandro Font de la Mora, sembla que es veu a si mateix com un emperador dedicat a les inauguracions. En efecte, parlant de les moltes inauguracions de centres educatius que té programades aquests dies (dues-centes cinquanta-set, segons que va dir ell mateix), va proclamar: ‘Si això fóra una dinastia, em podrien anomenar Alexandre I l’Inaugurador, perquè no hi ha ningú, cap més conseller en tot l’estat, que puga dir tant.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem