Arriba l’horari d’estiu

  • Quan siguin les dues de la matinada caldrà avançar una hora el rellotge

VilaWeb

Redacció

26.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan siguin les dues de la matinada, haurem d’avançar una hora el rellotge seguint el canvi d’horari d’estiu. El gest respon a la mesura que porten a terme una vuitantena de països a tot el món per a reduir el consum global d’energia. En teoria, l’avançament i l’endarreriment del rellotge a la tardor i a la primavera ha de fer coincidir el començament de la jornada laboral amb les hores de llum. Segons algunes dades, la despesa associada a la llum artificial amb els canvis d’hora pot arribar al 5%.

El canvi d’horari actual es va començar a aplicar arran de la crisi del petroli de 1973, quan la majoria de països industrialitzats (excepte el Japó) van adoptar la mesura. Anteriorment, també hi havia hagut un altre període que comportava un canvi d’horari durant la Primera Guerra Mundial, en què alguns països directament implicats en el conflicte van aplicar-lo per estalviar combustible.

A la Unió Europea, l’any 2001 es va aprovar una directiva que, entre més coses, unifica els dies en què tenen lloc els canvis d’hora a tots els països membres: l’últim diumenge de març i d’octubre.

Els defensors de la mesura apel·len als efectes positius que s’aprecien en àrees com l’agricultura i l’hostaleria, a més d’un cert estalvi energètic. Els detractors, en canvi, consideren que els guanys són imperceptibles i el canvi, per contra, té efectes perjudicials per a la salut humana i animal i pot causar trastorns del son.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem