22.03.2011 - 18:45
França ha proposat als seus aliats la creació d’una ‘instància de pilotatge polític’ de les operacions militars a Líbia, segons ha anunciat el ministre d’Afers Estrangers francès, Alain Juppé. El nou comitè, que actuarà com un estat major, reunirà els ministres d’Afers Estrangers dels estats que intervenen en l’operació militar i els representants de la Lliga Àrab. ‘A partir d’aquest pilotatge polític, utilitzarem també les capacitats de planificació i d’intervenció de l’OTAN’, ha senyalat el ministre.
Juppé ha subratllat que la intervenció es pot aturar ‘en qualsevol moment’ si Muammar al-Gaddafi compleix amb la resolució del Consell de Seguretat de l’ONU.
L’OTAN assumeix el control de l’embargament naval d’armes
L’OTAN ha decidit posar en marxa immediatament el control naval de l’embargament d’armes imposat a Líbia pel Consell de Seguretat de l’ONU, mentre continuen les discrepàncies sobre el rol que ha de tenir en l’operació militar capitanejada pels Estats Units, França i el Regne Unit.
Els ambaixadors dels vint-i-vuit països membres de l’OTAN s’han reunit a Brussel·les i han decidit que els vaixells i avions que tenen al Mediterrani assumeixin les tasques de seguiment, informació i intercepció de vaixells sospitosos de transportar armes o mercenaris a territori libi. En la reunió d’avui no s’ha decidit el paper que farà l’OTAN en la intervenció militar per imposar el blocatge de l’espai aeri.
Els atacs continuen
Les forces de la coalició han continuat, per tercera nit consecutiva, els bombardeigs a Líbia i els opositors al règim de Gaddafi aprofiten el suport internacional per començar a guanyar terreny. Anit, segons la BBC, s’han sentit explosions prop de la residència de Gaddafi, a Trípoli, tot i que el Pentàgon nega que el dictador sigui un objectiu. Mentrestant, els membres de l’OTAN discrepen sobre qui i com haurà d’assumir el lideratge quan es retirin els EUA de la intervenció.
Turquia es nega a intervenir a Líbia i França recela de cedir la direcció a l’OTAN, encara que voldria que hi col·laborés. El president nord-americà Barack Obama va manifestar ahir que l’exèrcit nord-americà transferiria la direcció de les operacions als aliats ‘en qüestió de dies’. Finalment, Itàlia ha avisat que si no s’acordava una coordinació de l’OTAN reprendria el comandament de les bases que ha cedit als aliats pels atacs a Líbia.
Hi continua havent força confusió sobre la informació que arriba de Líbia; malgrat els anuncis d’alto-el-foc del règim i de les victòries dels rebels contra els lleialistes, les tropes de Gaddafi continuen atacant els rebels a l’est del país, intentant recuperar el terreny perdut aquestes últimes hores.
El bombardament aeri, va començar-lo dissabte França, el Regne Unit i els Estats Units. Dos dies abans el Consell de Seguretat havia autoritzat ‘totes les mesures necessàries’ per a protegir la població civil, imposar una zona d’exclusió aèria a Líbia i obrir la porta a una intervenció militar. Rússia, la Xina, el Brasil, l’Índia i Alemanya es van abstenir en la votació de la resolució. En canvi, ahir avions canadencs i espanyols es van unir als operatius francesos, britànics i nord-americans contra les forces de Gaddafi.
Ban Ki-moon, que ha visitat Egipte i Tunísia aquesta setmana informarà dijous els membres del Consell de Seguretat de l’ONU de l’aplicació de la intervenció a Líbia. Alguns dels països compromesos en l’operació militar també informaran de les seves accions. Ahir es va discutir la possibilitat d’una reunió d’urgència a instàncies del règim libi, però els estats membres del Consell van descartar-la. La reunió d’ahir es va fer perquè comença a haver-hi dubtes sobre l’operació militar i els objectius que té.