16.03.2011 - 06:00
L’any 1977 l’editor i crític literari Josep M. Castellet guanyava el Premi Josep Pla amb l’assaig ‘Josep Pla o la raó narrativa‘, que va publicar-se l’any següent. Era un estudi de l’obra global d’en Pla, que havia costat a Castellet quatre anys de feina. Ara Destino, amb l’aval de la Càtedra Josep Pla, ha tornat a reeditar aquest assaig que era introbable. El director de la càtedra, el crític literari Xavier Pla, comenta que el llibre va obrir els camins d’interpretació literària de l’escriptor de Palafrugell i que avui encara és vigent.
‘Aquest llibre ens ensenya a interpretar l’obra de Josep Pla, a partir del pas del temps, de la memòria i de la lluita contra l’oblit. No s’havia fet res semblant sobre Pla abans d’aquest assaig, i avui les tesis que proposa Castellet són assumides per tothom’, explica Xavier Pla.
El volum coincideix amb el trentè aniversari de la mort de Josep Pla (23 d’abril de 1981). Per tant, Pla va poder llegir l’assaig de Castellet, perquè encara era viu. Castellet explica al pròleg de la nova edició que van fer una presentació del llibre als alumnes de batxillerat de Palafrugell. I recorda que Pla estava una mica amoïnat perquè en algun moment li havia de dir algun mot d’agraïment pel llibre. I es veu que li va dir: ‘Castellet, no hauríeu d’haver escrit aquest llibre. Us ho agraeixo molt, però exagereu la importància de la meva obra. Jo no sóc ningú i, si escric, és perquè no sé fer res més. De totes maneres, gràcies.’
Aquesta nova edició conté un pròleg i un epíleg nous, escrits per Castellet mateix. Al pròleg esmenta els dos estudis sobre Pla que, des del 1978, han aportat una mirada innovadora, a parer seu. N’és un el de Xavier Pla, publicat a Quaderns Crema el 1997, ‘Josep Pla, ficció autobiogràfica i veritat literària’. N’és un altre el de Lluís Bonada, ‘El quadern gris, de Josep Pla’ (Empúries, 1985).
I a l’epíleg fa referència a la molta informació sobre la vida i l’obra de Josep Pla que es pot trobar estudiant els diaris de l’escriptor que es conserven, la majoria encara inèdits. Castellet parla d’uns diaris dels anys 1965, 1966, 1967 i 1968, i recalca que molta de la informació que s’hi conté ajuda a trencar tòpics, com el del solitari de Llofriu: Pla tenia contacte amb molta gent i eren molts els qui l’anaven a veure. Castellet es demana si ningú ha estudiat la relació de gent que visitava Pla, quins eren els seus contactes aquí i a Madrid. O bé el tòpic de la seva misogínia, que, segons Castellet, la relació amb A. (Aurora)matisa. A. era una noia que sembla que s’estava a l’Escala i amb la qual va tenir una relació després de la guerra, que es va interrompre. Un quant temps després l’Aurora se’n va anar a Buenos Aires i Pla la va visitar més d’una vegada. S’escrivien no pas menys de dues cartes la setmana (cartes que fins avui no s’han trobat) i quan ella va estar malalta, Pla li passava una quantitat de diners modesta, però estable, cada quaranta dies. Això també fa pensar que no era tan avariciós com deien. ‘En aquest epíleg, hi he anotat futurs estudis possibles i necessaris sobre Pla’, comenta Castellet.
L’editor Jordi Cornudella fa saber que de cara a la tardor de l’any vinent apareixerà un volum inèdit de Josep Pla, corresponent al primer dels dietaris inèdits que es conserven, que va de l’1 de gener de 1936 al 31 de març del mateix any. En aquell moment Pla s’estava a Madrid i feia de corresponsal de la Veu de Catalunya. El dietari s’interromp quan Pla torna a Palafrugell. Xavier Pla aclareix: ‘No són dietaris literaris, sinó notes per a un diari, notes telegràfiques, poc elaborades, d’ús personal. Em sembla que no el traïm, si publiquem aquests volums, perquè alguns ja es van publicar en vida seva.’
La recuperació de l’assaig ‘Josep Pla o la raó narrativa’ és la primera col·laboració de l’editorial Destino amb la Càtedra Josep Pla, que es va instituir l’octubre de l’any passat, sostinguda per la Universitat de Girona, la Fundació Josep Pla de Palafrugell i el Grup 62. La voluntat del grup editorial és que tots els volums de Josep Pla i sobre Pla que apareguin des d’ara portin el segell de la càtedra, com a garantia científica i de qualitat. També portarà el segell de la càtedra un volum que ben aviat sortirà a laButxaca, sobre textos mariners de Josep Pla.
La Càtedra Josep Pla tot just arrenca. Segons Xavier Pla, els esforços se centraran, d’entrada, a catalogar la correspondència rebuda per Josep Pla.
Coincidint amb la institució de la Càtedra Josep Pla, també es va posar a la venda l’edició de les obres completes de l’escriptor, en règim d’impressió per demanda. Segons Cornudella, encara és d’hora per a avaluar-ne l’èxit, però sí que el ritme de venda de llibres de Josep Pla s’ha multiplicat per quatre, i els més demanats són ‘El quadern gris’ i ‘El que hem menjat’.