Ramon Barnils i l’agència nacional

  • El director de l'ACN recorda la implicació de Ramon Barnils en el projecte d'una agència de notícies catalana.

VilaWeb

Redacció

14.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una de les dèries de Ramon Barnils era que Catalunya necessitava una agència de notícies nacional. Si avui l’autèntic exèrcit d’una nació sense estat és la cultura i l’espai propi de comunicació, a més de la llengua en el cas del català, Barnils reclamava l’existència d’una agència de notícies amb projecció internacional. El país ja tenia televisió (TV3) i ràdio (Catalunya Ràdio) nacionals, però no tenia agència pròpia, ni pública ni privada. 

Barnils va treballar en el servei en català de l’agència pública espanyola EFE. Tot i això, no parava de repetir que calia l’agència pròpia perquè en el segle XXI no s’entendria una nació en construcció sense l’agència d’informació al darrere. M’asseguren que la seva insistència va provocar que algú del govern de Jordi Pujol li acabés encarregant que escrivís i plantegés el projecte. En la proposta de Barnils l’agència tenia projecció internacional amb corresponsalies arreu del món, no només de portes endins amb informació comarcal sinó de cara enfora.

Barnils va morir el 14 de març de 2001 a Reus –avui fa deu anys–, però pocs mesos abans, el setembre de 1999, havia nascut a Girona el projecte que ell anhelava: l’Agència Catalana de Notícies. Ho feia de la mà dels periodistes Carles Puigdemont i Xavier Fornells, impulsat per les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona i amb un acte d’inauguració a Girona presidit per Jordi Pujol i en presència de l’aleshores alcalde Joaquim Nadal.

El dia 26 d’aquest mateix mes farà quatre anys que vaig arribar a la direcció de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), i durant aquest temps l’esforç del conjunt de treballadors per consolidar-nos com a eina imprescindible de la comunicació a Catalunya ha estat espectacular. Si avui Barnils pogués veure què és l’ACN i com ha evolucionat aquests anys, crec sincerament que n’estaria molt satisfet.

Tenim una agència nacional, i l’hem posada en el mapa. No ha estat fàcil, però la realitat és que avui Catalunya disposa d’una agència periodística pròpia, basada en un auster i envejat model multimèdia d’èxit, desplegada en tot l’àmbit lingüístic català, amb un sistema de teletreball sostenible i, d’un any ençà, amb una aposta per la internacionalització que ens ha permès fer el salt definitiu com a agència integral i de país que es vol explicar al món sense intermediaris.

L’Agència és actualment una eina indiscutible de suport estructural al sistema de mitjans del país. No estava escrit que hagués de ser així, però hem aconseguit fer de l’ACN una infraestructura útil i plural al servei dels mitjans i del sector de la comunicació de Catalunya.

Saül Gordillo

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem