Bar Nils

  • Martí Estruch

VilaWeb

Redacció

14.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A la vida, tot just unes quantes persones, indrets i experiències marquen realment la nostra existència i ens fan ser qui som i com som. La resta és decorat i bambalines, actors secundaris i figurants, indrets anònims i material d’oblit, també necessària per a fer bullir l’olla. El Bar Nils és dels que deixava marca, en el meu cas profunda, i em consta que compartida amb molta més clientela.

Jo el vaig conèixer la dècada dels vuitanta. A Barcelona era l’època en què el disseny entrava als bars, l’època de l’Universal i el Mas i Mas, l’Snooker i el Nick Havanna, Zeleste i el Bikini de Diagonal amb el seu famós minigolf. Molts dels qui anàvem a aquests abeuradors ens deixàvem caure també sovint pel Bar Nils. Una de les coses boniques és que hi havia una gran barreja d’edats i de fauna. Òbviament, el dret d’admissió no era reservat. Això sí: l’amo, que era generós però no oblidadís, havia col·locat un cartell a l’entrada que feia: “Espies i feixistes, no benvinguts”. Per a qui se sentís al·ludit, coi!

L’amo aquest, de nom Ramon, era del morro fort i tot un personatge, el ganxo del local. Instal·lat darrere la barra, guaitava el personal amb perspectiva de gènere, però atenent tothom igual. Era feliç fent petar la xerrada amb clients i amics, discutint i provocant, portant la contrària o fent volar coloms, gairebé sempre amb sentit de l’humor i fina ironia. Fent teòrica, que deia el Jordi Vendrell, un dels habituals del local amb Quim Monzó i Jaume Vallcorba. També hi anaven molts periodistes a fer l’últim beure, o el penúltim, en sortint de la redacció.

Encara que li agradava de garlar i podia semblar que fos de la colla del mínim esforç, el Ramon pencava de valent. Bolígraf a la mà, prenia nota de les comandes i proposava, sempre servicial però lluny de servituds i servilismes, preparava combinats, generalment ben carregats, posava les coses a lloc, buidava cendrers… En aquella època encara es podia fumar als bars. Si tenia una estona de calma, el Ramon s’encenia un Ducados i es mirava el lloro que hi havia al final de la barra, sense gàbia, a tocar d’un antic cartell de la CNT. Quan algú li demanava per l’animal, responia que era regal d’un senyor de Puerto Rico i que, gràcies al lloro, ell havia après a parlar espanyol.

Fa deu anys que va tirar la persiana avall, el Bar Nils, i no l’ha tornada a tirar amunt. Molts l’enyorem, però la bona notícia és que la seva manera de fer, de tractar la gent i d’exercir la professió ha fet escola entre la clientela que el freqüentàvem i, més important encara, entre alguns que mai no hi van posar els peus. Per això avui, a Barcelona o a Berlín, brindarem a la seva memòria. Mestre, un gintònic de Bombay, si em fa el favor.

Martí Estruch

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem