S’ha mort Lluís Marquet, normalitzador de la terminologia tècnica i científica

  • Fou el coordinador dels articles de ciència i tècnica de la Gran Enciclopèdia Catalana

VilaWeb

Redacció

12.03.2011 - 16:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lluís Marquet i Ferigle s’ha mort, inesperadament, dissabte a la matinada, amb setanta-tres anys. Nascut a Barcelona el 1937, era doctor en enginyeria industrial. Tot i aquesta formació científico-tècnica, va consagrar la major i millor part de les seves energies a la normalització del vocabulari científic i tècnic català. Autor i coautor de llibres, d’incomptables articles especialitzats o divulgatius, era una autoritat indefugible en la matèria, pel rigor amb què l’estudiava i la tractava.

Enginyer, com en Pompeu Fabra, l’obra del qual va prosseguir en l’àmbit del lèxic especialitzat, i com en Jaume Vallcorba i Rocosa, amic i col·laborador seu, la seva obra de normalització del vocabulari científic i tècnic del català es caracteritza per un rigor metodològic impecable.

Tot i no formar part del cercle acadèmic de la filologia catalana, fou el coordinador del vocabulari i dels articles tècnics i científics de la Gran Enciclopèdia i era responsable de la comissió lèxica del Col·legi d’Enginyers Industrials. També és l’autor, o coautor, de reculls de lèxic científico-tècnic i d’estudis de lexicologia indefugibles: ‘Diccionari d’electrònica’ (1971), ‘Vocabulari de luminotècnia’ (1978), ‘Diccionari del taller mecànic’ (1991) i ‘El llenguatge científic i tècnic’ (1993), en són alguns. Havia escrit, així mateix, incomptables articles sobre la matèria, publicats a Serra d’Or i a revistes altres, una part dels quals es troba aplegada en els tres volums de ‘Novetat i llenguatge’ (1979-85).

La mort l’ha sorprès quan feia els últims retocs a la compilació de l’obra completa de Jaume Vallcorba.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem