Qui ha fallat no és el poble

  • Rosa Calafat parla de Ramon Barnils

VilaWeb
Redacció
14.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les tres de l’horabaixa d’un dia d’aquells anys de la dècada dels 90: -Au, al·lots feu via que comença en Barnils!

Palma, Esporles, Andratx, Alaró, gent pendent d’aquella veu clara i catalana que sobreeixia per sobre del títol del programa i per sobre de l’emissora que l’emetia. ‘Postres de músic’ es convertia en És s’hora d’en Barnils.

Dit i fet. La ironia, la rapidesa de pensament, la informació precisa, densa, comprimida, lúcida, informaven i formaven l’oient. En Barnils, mestre Barnils, convertia la paraula, usada amb destresa, en arma simbòlica de construcció nacional; talment com fan els bons periodistes d’arreu del món: ‘Dues llengües en fan mitja’, ‘El món és molt gran; Madrid, un atzucac…

Mestre Barnils parlava per a tothom que tingués per referència una llengua, el català; i en sabés els seus límits, més enllà de ridícules autonomies de pa en fonteta: ‘Al president de la Generalitat d’amunt, Jordi Pujol..’

Més enllà d’obsessives realitats legals que constrenyen mons, aquest professor de periodisme era coneixedor, sabedor i transmissor del somni: de la marca Països Catalans. Parla i escriu per als que sentim el món des dels Països Catalans. Sap que tenir un somni és car: ‘Que ho deu fer que els Borbons són dels pocs que creuen en els Països Catalans –va dir l’un o l’altre- i s’han convençut que ens han de vigilar de prop.

-I no es distreuen mai? Sempre de cara a la feina? -Sempre (…)’

Adesiara corria per Mallorca per veure i viure i compartir amb els amics. M’hi vaig topar més d’un cop: una colla d’amics, bona taulada. I la paraula, invocant la ciència del pensament. I aquells ulls teus, de mestre que xerra des del cor perquè el cap és ple del saber de la paraula certa.

Un homenatge. Ramon Barnils, sense conèixer-te d’avinent et vaig escriure una carta, a mà. I hi vaig adjuntar un original. Eren anys en què tot just qui escriu era gent novella. T’hi demanava, si t’avindries a fer el pròleg d’aquelles pàgines.

No va passar més d’un mes, i la cartera d’Esporles me’n va donar resposta. M’escrivires una nota a mà, el contingut de la qual queda entre l’autora novella i el mestre; i un pròleg a màquina, d’un llibre anomenat ‘Sabotatge a la llengua catalana’. Exhaurit. Publicat a Palma el 1999. Les teves paraules, mestre, més vigents que mai:

Llegint aquest llibre hom s’adona que qui ha fallat no ha estat el poble; després de tres-cents anys de persecució i cinc-cents de desídia, avui, a l’entrada del segle XXI, la nostra llengua continua essent la del poble, que ha superat la desídia primer i la voluntat després dels poders dominants.

Gràcies, MESTRE!

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem