28.02.2011 - 12:47
Ja fa un parell d’anys que els Oscar tornen a ser conservadors. Tot i que són imprevisibles, hi ha hagut anys que han premiat films menys importants, i és el que ha passat aquesta vegada. ‘El discurs del rei’ és la típica pel·lícula d’acadèmia britànica, amb una direcció molt convencional i sense voluntat d’indagar. Tot i que té un valor indiscutible, és el clàssic producte ‘oscaritzable’, que agrada a tothom. Però no passarà a la història del cinema.
Aquest era un any amb molts possibles films guanyadors. ‘The social network’ és una pel·lícula madura amb una importància històrica, que ha captat l’empremta de l’època i que dóna una resposta intel·ligent al fenomen del narcisisme contemporani. I només s’ha endut el de millor guió (només faltaria!) i un Oscar secundari. Em sembla poc, perquè és un film molt important a nivell cultural. També teníem ‘True Grit’, dels germans Cohen, que amb una gran maduresa reflexiona sobre la història nord-americana i el western. I ‘Black Swan’, que seguint la tradició Polanski, de ben segur que es farà un lloc en la història del gènere de thriller psicòtic.
De totes les nominades, però, ha guanyat la ‘típica pel·lícula d’Oscar’, amb el component negatiu que això suposa. Tinc la sensació que en l’època Bush es van premiar films més punyents i menys conservadors, potser com reacció al clima que es vivia. Però ara, amb Obama al govern, sembla que s’han relaxat i que han tornat a optar per donar veu a films ben intencionats i confortables.
Xavier Pérez, professor de Comunicació de la UPF i crític de cinema
(Opinió recollida via telefònica per la redacció de VilaWeb)