24.02.2011 - 14:39
Després de la poderosa contestació a la xarxa, les manifestacions al carrer continuen tenint lloc en contra del tancament de TV3 al País Valencià i propugnant el restabliment de les emissions, juntament amb les mocions i declaracions institucionals a tot el país. Avui al matí dos-cents estudiants s’han concentrat a la Facultat de Filologia de la Universitat de València, convocades pel sindicat SEPC. Amb el lema ‘No a la censura, sí a la cultura: llibertat d’expressió, llibertat d’informació’, els manifestants han fet d’altaveu de la UV per a mostrar públicament la preocupació per aquest nou atac a la llibertat d’expressió. A l’Escola Politècnica Superior de Gandia també hi ha hagut una concentració.
A la tarda, hi ha convocades tres concentracions més: n’hi haurà una a les sis a les Corts Valencianes (València); una altra a la plaça Major de Nules (dos quarts de vuit), i una altra a la plaça de l’Ajuntament de Pego (a les vuit).
Mocions i declaracions
Paral·lelament, moltes institucions del país ja han aprovat o aprovaran un dia d’aquests declaracions o mocions contra el tancament de TV3 al País Valencià. Avui toca a Castelló, que aprovarà una declaració amb el vot favorable del PP, que té la majoria del consistori. Els tres grups municipals (PP, PSPV i el Bloc) aprovaran una declaració institucional en favor de les emissions de TV3, presentada pel PSPV i pel Bloc, amb el suport del PP. La declaració proposa als governs valencià i català que arribin a un acord de reciprocitat entre els canals de TVC i els de RTVV. També demana al govern espanyol que no veti la ILP Televisió Sense Fronteres i que habiliti un nou canal múltiplex per a poder rebre TV3.
Dimarts el batlle de Castelló (PP), Alberto Fabra Prat, deia a Facebook que demanaria el retorn de les emissions; no pot ser, subratllava, que a hores d’ara ‘es limiti la possibilitat que les persones puguin elegir el mitjà de comunicació que volem sintonitzar’. Però no era pas l’únic discrepant del PP: l’Ajuntament d’Ares del Maestrat (Alt Maestrat), també amb majoria del PP, ja havia aprovat una moció demanant que es recuperés l’emissió de TV3; i el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, va qüestionar el cap de setmana passat el tancament dels repetidors. Això sí, tots eviten de criticar obertament els dirigents del seu partit, i acusen del tancament de TV3 el govern espanyol que no dóna el múltiplex.
Més declaracions institucionals
Ahir, dimecres, el Parlament de Catalunya va aprovar, amb els vots de tots els grups, inclòs el PP, i va signar una declaració unitària que fa: ‘El Parlament de Catalunya expressa el seu suport a un acord entre els governs de la Generalitat valenciana i de la Generalitat catalana perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió arribin als dos territoris amb normalitat.’
El dia abans els ajuntaments de Vilafranca del Penedès i de Sant Feliu de Llobregat havien aprovat sengles mocions en favor de les emissions de TV3, amb els vots de tots els grups, tret del PP (moció de Vilafranca, pdf).
Morella i Vinaròs exigeixen el restabliment de TV3 en un manifest conjunt
Igualment, el batlle de Morella, Ximo Puig, i el de Vinaròs, Jordi Romeu, en un manifest conjunt, van criticar l’actitud del govern valencià i van exigir el restabliment de les emissions de TV3 al País Valencià. Segons aquests batlles, el govern valencià ha actuat ‘d’esquena a la ciutadania i a la democràcia, atemptant contra la cultura, la llengua i la llibertat’.
Per tant, exigeixen al president Francisco Camps ‘que restablisca les emissions de TV3, perquè és un problema creat únicament per ell i que té una senzilla solució: establir el diàleg en els sectors afectats i buscar la reciprocitat que Catalunya, les Illes i Aragó ja han acceptat’.
El manifest reconeix ‘la tasca de promoció de la llengua i de la cultura que ha fet Acció Cultural del País Valencià en tota la seua història i que féu possible l’arribada del senyal de TV3 a tot el territori’; també crida les institucions i entitats perquè facin arribar les queixes a la Generalitat Valenciana.
Finalment demana al govern valencià ‘que deixe de banda el seu atac contra TV3, Acció Cultural del País Valencià, els municipis i els ciutadans, assumisca les responsabilitats que li pertoquen i escolte la ciutadania’.
El Consell no pot imposar sancions, segons la CMT
Segons un acord de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions del 17 de febrer, les infraccions i les sancions als propietaris de repetidors tan solament poden ser imposades per aquest organisme i per la secretaria d’estat de telecomunicacions del govern espanyol, però no pas pels governs autonòmics. La resolució (pdf), que és la resposta a una pregunta feta per l’empresa Radiodifusión Digital SL, l’ha incorporada Acció Cultural del País Valencià (ACPV) al recurs contra les sancions del Consell, presentat al Tribunal Superior de Justícia valencià i al Tribunal Suprem.
Segons ACPV, l’actuació del president Camps contra ACPV i el tancament dels repetidors no té fonament legal, i espera que així ho dictin el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia. Això no obstant, l’entitat no creu que aquests recursos es resolguin abans d’un any.
Lamentablement, la norma aprovada i aplicada per la la Generalitat, per més que vulneri l’exercici de les competències, és vigent i, per tant, ACPV no pot tornar a obrir els repetidors sense exposar-se a més multes, que únicament es retirarien després d’un llarg i costós procés legal. Per la mateixa raó, són exigibles les multes ja imposades, que sumen 600.000€ més interessos, que s’han d’abonar el 20 de març.