S’intensifiquen les mobilitzacions contra la línia d’alta tensió entre Ontinyent i Alcoi

  • La plataforma contra la línia recull signatures per a evitar-la · Dijous haurien de començar les expropiacions

VilaWeb
Redacció
22.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma contra l’alta tensió de la Vall d’Albaida ha començat a recollir signatures contra la construcció de la línia entre Ontinyent i Alcoi. La intenció és de lliurar les signatures recollides a l’Ajuntament d’Ontinyent i a la Generalitat abans de dijous, que és quan haurien de començar les expropiacions. ‘Demanem que revisen tot el procediment i que tinguen en compte totes les opinions, sobretot després dels fets passats’, diu a VilaWeb un dels portaveus de la plataforma, Fran Quesada. Els ‘fets passats’ són els incendis del setembre de l’any passat als terrenys que ha de travessar la línia d’alta tensió.

No hi ha proves que els dos fets tinguin cap mena de relació, ni que els incendis fossin provocats, perquè la policia científica no va aconseguir proves, i l’únic detingut fou deixar anar per manca d’informacions que certifiquessin les causes del foc. Quesada apunta, tanmateix, que no deixa de ser curiós que s’hi botés foc dos dies després de l’aprovació, per la Generalitat, de dos projectes, el de Simat i el d’Ontinyent, d’una línia de 132 kilowatts.

Compromís va presentar una proposició no de llei per mirar de suspendre els projectes i perquè la línia s’inclogués dins la nova estratègia energètica del País Valencià, però la Generalitat va votar-hi contra. Va ser aleshores que es va constituir la plataforma contra l’alta tensió, que aplega unes quantes entitats de la Vall d’Albaida i de l’Alcoià.

La plataforma exposa, d’una banda, els perjudicis ambientals que implicarà la línia, no solament pels camins que s’obriran i pel formigó de les torres, sinó perquè posarà en perill la fauna de la contrada; demana que s’apliqui el principi de precaució, com pertoca en cas d’infrastructures que poden ser perilloses per a la salut; finalment, vol que s’aturi el projecte en consideració de l’incendi del setembre de l’any passat que va calcinar més de 2.500 hectàrees.

‘Cal que es faça un nou estudi d’impacte ambiental i que s’establesca novament si és un projecte d’interès públic. A més, insistim que hi ha la possibilitat de soterrar la línia, que podria passar per la pista forestal, encara que siga l’opció més cara per a Iberdrola’, diu el portaveu de la plataforma, que explica que han organitzat unes quantes conferències informatives per a explicar la situació als veïns dels pobles concernits. Però, de moment, tot indica que d’ací a tres dies els propietaris del terrenys seran expropiats perquè puguin començar les obres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem