Joan Foncuberta i Cavall Fort reconeguts amb el Premi Nacional de Cultura

  • El CoNCA dóna a conèixer els quatre primers premis nacionals, de dotze, que es lliuraran el 2 d'abril al Palau de la Generalitat

VilaWeb

Redacció

21.02.2011 - 13:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fotògraf Joan Foncuberta és el nou Premi Nacional de Cultura en l’apartat d’Arts visuals, pel seu paper determinant en la cultura fotogràfica contemporània. També s’ha donat a conèixer la categoria de Pensament i Cultura Científica, que és per al científic Jordi Font Ferré, per exercir el colideratge des de Catalunya de la missió SMOS. La revista Cavall Fort, que fa cinquanta anys de la seva creació, s’ha destacat en l’àmbit de la Projecció Social de la Llengua Catalana, i en la categoria de Circ s’ha premiat Los Excéntricos.

Joan Foncuberta ha tingut un paper determinant en la cultura fotogràfica contemporània a través de les seves múltiples activitats com a artista, professor, historiador, assagista, comissari d’exposicions, editor, promotor de polítiques i festivals com la Primavera Fotogràfica, SCAN, etc., al llarg de més de 30 anys. Simultàniament, ha desenvolupat un treball de creació i reflexió que analitza els conflictes entre natura, tecnologia, imatge fotogràfica i veritat, enguany materialitzat en el projecte ‘A través del mirall’ presentat a la galeria Àngels Barcelona i en el llibre ‘La cámara de Pandora. La fotografi@ después de la fotografía’ de l’editorial Gustavo Gili.

El científic Jordi Font Ferré exerceix el colideratge des de Catalunya (Institut de Ciències del Mar, CSIC), i amb estreta col·laboració amb la UPC, de la missió SMOS, Soil Moisture and Ocean Salinity de l’Agència Espacial Europea que consisteix en l’estudi del cicle global de l’aigua al planeta Terra. S’ha llançat un satèl·lit que, utilitzant radiometria en microones, mesura per primera vegada des de l’espai la humitat del sòl i la salinitat dels oceans.

El jurat ha destacat la revista Cavall Fort, ‘pel treball de formació i socialització en català, assumit amb naturalitat i empenta des de la creació de la revista en plena dictadura, el 1961, amb un model d’estàndard ric al mateix temps que clar, literari des d’una base popular, i tan juganer, expressiu i acolorit com pensat des del rigor, fins al punt d’haver aconseguit que ‘barrufessin’ i s’engresquessin en llengua catalana una bona colla de generacions d’estaments i procedències molt diverses al llarg de cinquanta anys de trajectòria’.

La companyia francocatalana ‘Los Excéntricos’ ha estat destacada ‘per dominar l’escena, per haver creat un ‘clown’ original i per l’espectacle ‘Rococó Bananas’. Segons el jurat ‘la seva llarga trajectòria artística i la perfecta trobada entre el circ tradicional i el nou circ, perquè ens mostren el ‘clown’ fins al paroxisme i dominen l’escena fins a delatar la seva formació de carrer i els llargs anys de rodamóns. L’últim espectacle, ‘Rococó Bananas’, recull frenèticament aquestes virtuts que, adobades amb el fil conductor de la música, ajuden a entendre molt millor el fantàstic món del circ.’

Formen el jurat vint-i-una personalitats referents en el món de la cultura a Catalunya: Joan Albert Amargós (compositor i pianista), Margalida Ballester (escriptora), Joan-Anton Benach (periodista), Agnès Blot (consultora internacional d’expressions artístiques contemporànies), Josefina Castellví (professora d’Investigació del CSIC), Guillermina Coll (professora de dansa clàssica, IT Dansa jove), Federico Correa (arquitecte), Francesc Fontbona (historiador de l’art), Maria Gorgues (periodista), Òscar Guayabero (paradissenyador), Antoni Guiral (guionista i divulgador de còmics), Toni Llotge (gestor cultural, coordinador de l’Ateneu Popular 9barris), Josep Maria Montaner (arquitecte), Àngels de la Mota (galerista), Joaquim Noguero (professor de periodisme cultural – URL), Josep Piera (poeta i escriptor), Rosa Regàs (escriptora), Jorge Ribalta (fotògraf i crític), Vladimir de Semir (periodista, director de l’Observatori de la Comunicació Científica-UPF), Núria Vidal (crítica de cinema) i Eulàlia Valldosera (artista visual).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem