Història d’una obsessió

  • Repassem la història de les emissions de TV3 al País Valencià, que van començar el 1985

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Redacció

18.02.2011 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presència de TV3 al País Valencià va començar el 1985, dos anys després de la creació del canal. Un grup de radioaficionats va muntar un petit repetidor a Sueca per recollir el senyal de Televisió de Catalunya. Aquell intent va comportar, alhora, el primer tancament quan el delegat del govern espanyol al País Valencià, el socialista Eugeni Burriel, va enviar la Guàrdia Civil espanyola a precintar-lo. L’any següent, el 1986, les emissions de TV3 van arribar a tot el País Valencià gràcies als repetidors instal·lats per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), tot i les dificultats polítiques. Fins al començament de les emissions de Canal 9, el 1989, TV3 va ésser de fet el tercer canal de molts valencians.

Malgrat que el senyal ha estat sempre al·legal des del principi, circumstància generalitzada a l’espai radioelèctric, la Generalitat i ACPV van arribar a acords escrits de no-conflictivitat de les emissions amb el senyal de RTVV. I és que al principi, el govern valencià havia aprofitat les freqüències de TV3 al País Valencià per a Canal 9. Aquella ocupació va comportar un segon tancament temporal de les emissions, ordenat pel ministre d’Indústria espanyol, José Barrionuevo.

La situació es va mantenir, amb alts i baixos i alguns intents d’aconseguir la reciprocitat entre els canals de TVC i RTVV, fins el 2006, quan TV3 i la resta de canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals van passar a emetre al País Valencià a través de la freqüència digital cedida pel Ministeri d’Indústria espanyol. José Montilla, el ministre del moment, havia concedit aleshores a la Sexta la banda analògica que havia ocupat la televisió pública catalana.

El panorama va canviar l’any següent, quan la Generalitat Valenciana va decidir prohibir les emissions de TV3 i tancar-ne els repetidors. ACPV s’hi va negar i el 14 de març de 2007, poc abans de la commemoració dels tres-cents anys de la batalla d’Almansa i a dos mesos de les eleccions a la Generalitat, el govern valencià va amenaçar d’expedientar ACPV (propietària dels repetidors) i Abertis Telecom (operadora encarregada del manteniment) amb una sanció d’un milió d’euros si continuaven emetent sense llicència. L’acta sancionadora feia referència als repetidors instal·lats al mont Bartolo (Plana Alta), a la serra de Perentxissa (Horta oest), a Montdúver (Safor) i a la serra de Carrasqueta (Alacantí), que s’han anat tancant des d’aleshores després de llargues maniobres judicials i polítiques, la majoria concentrades el 2007 i detallades en aquesta entrada de la Viquipèdia.

El 2009 ACPV va engegar una iniciativa legislativa popular (ILP), Televisió sense Fronteres, per mirar de garantir les emissions de TV3 al País Valencià. La ILP va aconseguir recollir sis-centes cinquanta mil signatures, cent cinquanta mil més que no les necessàries, per portar una llei al Congrés espanyol que garantís els drets dels ciutadans de les àrees lingüístiques del gallec, el basc i el català. En una mesura sense precedents, el govern espanyol es va negar l’any passat a tramitar la ILP.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem