18.02.2011 - 21:00
El tancament de TV3 al País Valencià ha desencadenat una allau de crítiques i protestes a la xarxa. Dijous, quan passats dos quarts de deu del vespre es va deixar de veure TV3 al sud, VilaWeb també va quedar sense senyal: una pantalla en negre amb un text explicatiu que durant vint-i-quatre hores ha recordat el fort cop que suposa aquest fet per a la llibertat d’informació i per a l’espai comunicatiu català. Divendres al matí, les reaccions es van succeir ràpidament. De mica en mica, moltes webs es van sumar a l’apagada simbòlica i l’etiqueta #sensesenyal ha estat la més utilitzada a Twitter a tot el país (mapa).
Les webs d’Acció Cultural del País Valencià, Òmnium Cultural i l’Obra Cultural Balear es van sumar al tancament i també es van estar vint-i-quatre hores en negre. Les tres entitats, aplegades a la Federació Llull, han emès un comunicat (pdf) en què retreuen l’assetjament del govern valencià a ACPV i demanen als governs de Catalunya i les Illes ‘que es posin d’acord per resoldre la situació’ i ‘reaccionin davant d’aquest atac a la llibertat d’expressió tot aprovant la ILP Televisió Sense Fronteres’.
Han estat desenes les webs que es van afegir a la iniciativa i que divendres van quedar a les fosques com a mostra de solidaritat amb ACPV. Webs d’organitzacions polítiques, com PSM, ERPV, Avançam, i la web de Jordi Portabella i Accent Badalona; d’entitats culturals, com Joves de Mallorca per la Llengua; de músics, com Obrint Pas, Pau Alabajos i Feliu Ventura; blocaires de VilaWeb; les webs de Flog.cat, Escacc, Grup Barnils, i un llarg etcètera.
Des de divendres a primera hora del matí, internet va encapçalar les protestes contra el tancament de TV3 al País Valencià. A banda les webs que es van solidaritzar amb ACPV, els usuaris de Twitter van omplir aquesta xarxa social de missatges, protestes i reaccions. Aplegats en l’etiqueta #sensesenyal, que ha estat la més utilitzada a l’estat (en aquesta imatge podeu veure l’impacte de l’etiqueta en un mapa) i també en la de #volemTV3, han estat centenars i centenars els missatges publicats. També a Twitter van aparèixer algunes de les primeres reaccions polítiques, com la del conseller Lluís Recoder, la primera veu del govern català a parlar de la qüestió, que va fer la piulada següent: ‘Dia de dol pel català i la llibertat d’emissió, moltes il·lusions frustrades’.
La protesta també es va fer visible amb una imatge contra la censura que molts usuaris es van posar de perfil a Twitter i també a Facebook, on ja hi ha uns quants grups creats sobre la qüestió.
I una altra de les conseqüències del tancament de TV3 van ser els atacs d’internautes ‘anonymous’, aplegats en l’usuari de Twitter @operacio_tv3, i que van fer caure les webs de la Generalitat Valenciana i del PP valencià.