08.02.2011 - 17:40
La mesa del Parlament de Catalunya ha admès avui a tràmit la proposició de llei (pdf) de declaració d’independència, presentada la setmana passada per Solidaritat (SI), amb els vots a favor de CiU i en contra del PSC i PP. Ara la proposició comença el tràmit parlamentari i a finals de març o a l’abril es podria debatre la ple. Serà aleshores quan els grups hauran de definir el sentit del seu vot. ERC ja ha dit que hi votarà a favor, igual que SI, però CiU, tot i haver acceptat a tràmit la proposició, ja ha aclarit que no pensa donar-hi suport en el ple parlamentari.
El portaveu del grup parlamentari convergent, Jordi Turull, ha explicat que a la federació nacionalista no li fa por abordar aquest debat, però ha precisat que la iniciativa no va en la línia que defensa la seva formació. Turull ha dit que l’aposta de Convergència pel dret de decidir és clara i se centra ‘en assumptes que generen consens, com les infraestructures o el finançament’.
Turull també ha recordat que el seu partit ja havia dit que no quan se li va preguntar si declararia la independència aquesta legislatura i ha acusat SI de de frivolitzar i de ‘buscar titulars.’
També n’ha parlat el portaveu del govern, Francesc Homs, que ha deixat clar que el govern ha definit un full de ruta molt clar. ‘Res aturarà el compromís en la transició catalana cap al dret de decidir’, ha dit, i ha afegit: ‘això va per aquells que no es volen moure per res, perquè estan supeditats a partits espanyols, i també per aquells que volen córrer tant per motius electoralistes’. I ha remarcat que el govern té una majoria sòlida al parlament, amb una agenda exposada per Artur Mas en el debat d’investidura.
La proposició difícilment s’aprovarà
El PSC, que ha votat en contra de la tramitació parlamentària de la proposició de llei, tampoc no hi donarà suport, argüint que la proposició de llei es troba ‘fora de la legalitat estatutària i constitucional’, segons paraules del diputat del PSC Higini Clotas. ICV, de moment, no s’ha pronunciat. Tenint en compte, per tant, que CiU, PSC, PP i Ciutadans hi votaran en contra, la proposició no prosperarà. És per això que SI, conscient del paper determinant de CiU en la votació, insisteix a demanar que els partits donin llibertat de vot als seus diputats.
Campanya de Solidaritat
La formació de Joan Laporta havia llançat una campanya de tramesa de correus electrònics a la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i als membres de la mesa perquè acceptessin a tràmit la proposició de llei que defineix els passos que s’haurien de seguir per declarar la independència (vídeo).
Els diputats de SI, Uriel Bertran i Alfons López Tena, van dir ahir: ‘No hauríem de fer aquesta mena de campanyes, però ens preocupa que la mesa del parlament obstaculitzi la tramitació de la llei’. La campanya amb el lema ‘No emmordasseu el poble. No emmordasseu el Parlament. Voteu la Llei de Declaració d’Independència’ consisteix en una tramesa de correus electrònics, a títol individual de cada signatari, als set membres de la mesa.
SI va demanar a la mesa que acceptés la tramitació del text sense escudar-se en qüestions tècniques, perquè ho consideraria un atac a la democràcia. Segons aquest full de ruta, una volta aprovada la llei, el govern de la Generalitat tindria facultats per a negociar amb la comunitat internacional la manera i el moment de declarar la independència. Una declaració que hauria de ser avalada pel poble i que, per tant, hauria de fer la majoria dels diputats del parlament, que és el representant del poble.