07.02.2011 - 06:00
El govern egipci ha fet les primeres concessions polítiques als grups de l’oposició, que les troben, tanmateix, insuficients. En la reunió d’ahir, el règim, representant pel vice-president, Omar Suleiman, va proposar una reforma de la constitució, consistent a limitar els mandats presidencials a dos, a modificar els articles que fan difícil que l’oposició pugui presentar-se a les eleccions, i a derogar la llei d’emergència, vigent des del 1981.
Els Germans Musulmans, l’organització islamista il·legalitzada durant tots els anys de govern de Hosni Mubàrak, participen ara en la negociació. De seguida van fer saber que no en tenien prou amb les propostes de Suleiman i que exigien la sortida de Mubàrak. En el mateix sentit es van expressar els altres grups d’oposició que van participar en les converses. No hi era tota, l’oposició, molt fragmentada: el govern egipci va ignorar el moviment del 6 d’Abril, que va convocar les manifestacions multitudinàries de la plaça de Tahrir, ni el premi Nobel de la Pau, Mohamed ElBaradei, que es va confessar disgustat per aquesta decisió.
Aquest compromís de canvis arribava l’endemà de la dimissió de la cúpula del partit de Hosni Mubàrak, el Partit Nacional Democràtic, quan fa tretze dies que duren les protestes. La cúpula del PND va dimitir en bloc, però Hosni Mubàrak continua dirigint-lo i es manté aferrat al càrrec de president d’Egipte. Ara, el seu fill, Gamal Mubàrak, ha deixat de ser el cap del comitè polític del PND i Safuat al Sharif, un home molt pròxim a Mubàrak, el secretari general. El senador Hosam Badrawi, considerat de l’ala liberal del partit, ocuparà ambdós càrrecs.
Mentrestant, continuen les protestes dels opositors al règim, tant al Caire com a Alexandria i a força ciutats, que volen la dimissió de Mubàrak.