El Premi Ramon Llull es lliurarà avui al vespre a Palma

  • Enguany el govern d'Andorra no organitza la vetllada literària, sinó la Fundació Ramon Llull amb l'editorial Planeta

VilaWeb

Redacció

03.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Premi Ramon Llull, el més ben dotat de les Lletres Catalanes (90.000 euros) es lliurarà, per primera vegada, a Palma, avui al vespre. Enguany l’han convocat la Fundació Ramon Llull i l’editorial Planeta, que el va institutir l’any 1981. Fa quatre anys Planeta va arribar a un acord amb el govern d’Andorra, presidit per Albert Pintat: Andorra passava a ser la seu permanent del premi i n’assumia el cost. Amb el canvi de govern i l’arribada de Jaume Bartomeu, Andorra va desentendre’s del premi amb raons econòmiques. L’any passat la Fundació Ramon Llull (constituïda pels governs andorrà, balear i català, el Consell General dels Pirineus Orientals, el Síndic de l’Alguer, i la Xarxa de Ciutats Valencianes) va resoldre la situació assumint l’organització del premi.

En virtut de l’acord entre la Fundació Ramon Llull i l’editorial Planeta, el premi s’atorgarà cada any en un lloc diferent, i els responsables de l’organització seran l’editorial Planeta i el govern del territori on es faci la gala. Enguany es fa as Baluard, Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, i l’organització va a càrrec del govern de les Illes Balears.

Cinc obres finalistes

En aquesta trenta-unena convocatòria, s’hi han presentat seixanta-set obres originals i inèdites, i se n’han seleccionat cinc: ‘Orgia’ de La Perla del Carib (pseudònim, ‘Sense títol’ d’Albert Alba (pseudònim), ‘Foc d’estiu’ d’Ulisses Blanchard (pseudònim), ‘Justícia de garrot’ anònim i  ‘L’ombra de Proteu’ de Plaerdemavida (pseudònim). Formen el jurat Leonello Brandolini (en representació d’Éditions Robert Laffont), Pere Gimferrer, Gabriel Janer Manila, Gemma Lienas, Damià Pons, Carles Pujol i Carme Riera. L’obra guanyadora es publicarà en català i espanyol a Planeta, i en francès a l’editorial Robert Laffont.

El 2007 va guanyar el premi el mallorquí Gabriel Janer Manila amb ‘Tigres’. No va ser un títol de gran èxit, si el comparem amb els dos premis que el van seguir: el 2008 el va guanyar una noia desconeguda d’origen marroquí, Najat El Hachmi, que es va emportar el Llull amb la seva primera novel·la, ‘L’últim patriarca’. I el 2009 se’l va emportar el diplomàtic Carles Casajuana per ‘L’últim home que parlava català’. El darrer Premi Ramon Llull a Andorra, el gener del 2010, el va protagonitzar Vicenç Villatoro amb ‘Tenim un nom’. Enguany Villatoro assistirà al premi en la doble condició de premiat i de nou director de l’Institut Ramon Llull.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem