El govern del Sudan accepta la independència i desitja bona sort al Sudan Meridional

  • El 99,57% dels sudanesos meridionals voten per la independència · La comissió electoral fa públics els primers resultats preliminars oficials amb el 100% escrutat

VilaWeb

Redacció

31.01.2011 - 18:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern sudanès ha comunicat avui que accepta el resultat del referèndum sobre la independència del Sudan Meridional. El vice-president del Sudan, Ali Osman Mohamed Taha, ha dit que ‘desitgem als nostres germans del sud bona sort i un futur fructífer en l’organització de totes les qüestions relatives al nou país’. Els primers resultats preliminars oficials de la comissió electoral indicaven ahir que més del 99% dels votants que han participat en el referèndum han optat per la separació respecte del Sudan.

‘La votació a favor de la separació ha estat del 99,57%’, va dir Xan Reek Madut, el subdirector de la comissió organitzadora del plebiscit que va començar el 9 de gener davant una multitud que celebrava el primer anunci oficial de resultats. Amb tot, l’escrutini final no se sabrà fins a mitjan febrer. Segons la comissió electoral, s’ha superat també de llarg el llindar del 60% de participació, imprescindible per validar el referèndum.

La meitat de les regions del Sudan Meridional han registrat un vot favorable a la independència del 99,9%. La resta, han oscil·lat entre el 95% i el 99%. El resultat més baix a favor de la independència ha estat el 95,5% de vots pel sí registrat a la regió de Bahr al-Ghazal, que fa frontera amb el Sudan. Si se sumen els vots dels sud-sudanesos residents al Sudan, el resultat del sí puja al 98,83%.

L’anunci oficial d’avui s’ha fet amb la presència de centenars d’oficials i diplomàtics aplegats a la tomba del cap rebel John Garang al cementiri de Juba. Garang, un dels pares del moviment independentista sud-sudanès, es va morir en un accident aeri pocs dies després de signar, el gener de 2005, l’acord de pau amb el govern de Khartum, que va posar fi a dues dècades de conflicte armat entre tots dos països.

La creació del nou estat del Sudan Meridional, que esdevindrà el cinquanta-quatrè a l’Àfrica, es farà efectiva el 9 de juliol de 2011, exactament sis anys després dels acords de pau que han permès el referèndum.

El referèndum del Sudan Meridional ha revifat els moviments independentistes de molts territoris africans amb conflictes pendents de resoldre. En aquest vídeo de VilaWeb TV expliquem quins són aquests moviments independentistes que fan el seu camí a l’Àfrica.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem