31.01.2011 - 06:00
Aquesta és la setmana de la BCNegra 2011, la de la novel·la negra de Barcelona. És així que fins diumenge, dia 6, la ciutat donarà la paraula a més de cinquanta autors d’aquí i de fora. Enguany el Premi Pepe Carvalho s’atorgarà a Andreu Martín (3 de febrer, al Saló de Cent de la casa de la ciutat). I per a la BCNegra d’enguany Martín ha ideat un joc interactiu de pistes amb codis QR (Quick Response) perquè els jugadors endevinin on es troba segrestat. A més, la biblioteca Jaume Fuster ofereix ‘Carbó negre‘, una exposició dedicada a l’escriptor Joaquim Carbó i al seu detectiu Felip Marlot, i la Filmoteca de Catalunya projectarà films dedicats al detectiu Pepe Carvalho. Finalment, en aquest esdeveniment literari, s’hi han inclòs, per primera vegada, activitats gastronòmiques.
Carbó negre
Ja fa uns quants anys, arran d’una anècdota, Joaquim Carbó va crear un personatge literari anomenat Felip Marlot, en homenatge al cèlebre Philip Marlowe de Raymond Chandler. Partidari del diàleg i enemic dels cops, aquest detectiu atrafegat va començar les seves aventures en un conte de la revista ‘Cavall fort’ i després va passar als llibres. De les seves aventures, ja se n’han editat quatre títols i alguns dibuixants n’han fet contes dibuixats. Amb això el Felip Marlot s’ha convertit en un personatge popular entre el públic infantil i juvenil.
Martín, desaparegut
El prolífic escriptor Andreu Martín (Barcelona, 1949), enguany flamant guanyador del premi Pepe Carvalho, proposa un joc que s’anirà desenvolupant de cap a cap de la setmana aprofitant les noves tecnologies (l’any passat ja es van aplicar a la novel·la de Jordi Cervera, ‘Serial Chicken’, publicada a Twitter). El joc d’enguany es diu ‘Rescata l’Andreu Martín’: a partir de dotze pistes en codi QR, distribuïdes pel barri del Raval, els jugadors podran posar a prova les seves habilitats detectivesques per a descelar el misteri. Per a poder-hi jugar no necessitaran sinó un mòbil amb connexió a internet. A la web hi ha un mapa amb els dotze punts on es poden trobar les pistes, un vídeo que ensenya la manera de jugar i una breu explicació de com descarregar un lector de codis QR. També s’ha fet una convocatòria des de Facebook per a resoldre el misteri en grup dimecres, 2 de febrer, a les 19.30, a la plaça de Joan Amades. Els primers a resoldre l’enigma tindran una petita recompensa.
Carvalho cinematogràfic
L’adaptació al cinema del detectiu creat per Manolo Vázquez Montalbán, Pepe Carvalho, senyorejarà les nits de la BCNegra: la Filmoteca de Catalunya projectarà quatre films inspirats en les aventures del detectiu: la versió cinematogràfica de la novel·la ‘Tatuaje’, que va dirigir Bigas Luna l’any 1976 i que va interpretar Carlos Ballesteros; ‘Asesinato en el Comité Central’ (1992) de Vicente Aranda, interpretat per Patxi Andión; ‘Los mares del sur’ (1990) de Manuel Esteban, amb l’actor Juan Luis Galiardo, i ‘El laberinto griego’ (1991) de Rafael Alcázar, amb Omero Antonutti. Alhora, demà, al Col·legi de Periodistes, s’hi descabdellarà, moderada per Teresa Cendrós, la taula rodona ‘MVM. Un gran periodista’, amb Rosa Mora, Lilian Neuman, Francesc Salgado.
Entre la trentena d’actes programats (programació) hi ha algunes taules rodones: ‘Kriminal Roman. Tres aportacions en alemany’, amb Zoran Drvenkar, Volker Kutscher i Rosa Ribas (dimarts, 1 de febrer); ‘Narradors britànics. Noves mirades, noves veus’, amb R. J. Ellory, David Peace i Craig Russell (dimecres, 2 de febrer); ‘Collita catalana del 2010, amb Jaume Benavente, Daniel Hernández, Àlex Martín Escribà, Jordi Pijoan-López i Teresa Solana (dijous, 3 de febrer). L’endemà, dia 4, hi haurà dos actes destacats: l’autora sueca Mari Jungstedt conversarà amb José Luis Correa sobre ‘Per què maten tant a Suècia?’; i el jutge Baltasar Garzón, el periodista José Martí Gómez i l’ex-fiscal José María Mena discutiran sobre ‘La teranyina. Crim organitzat i poder polític i econòmic’.