04.01.2011 - 06:00
El 3 de juliol de 2006, el descarrilament d’un comboi de la línia 1 del metro de València a l’estació de Jesús va causar la mort del conductor i de quaranta-dos passatgers, i va fer mig centenar de ferits. Des d’aleshores, cada dia 3 l’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol es concentra a la plaça de la Mare de Déu a les set del vespre per recordar les víctimes i per reclamar responsabilitats a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i al govern. La concentració d’ahir va ser la primera després del canvi de nom de l’estació de Jesús, que des de mitjan desembre es la de Joaquim Sorolla.
FGV justifica el canvi de nom per la proximitat de l’estació provisional del TGV de València, que porta el nom del pintor valencià. Però, per l’associació, aquest argument no val perquè no s’aplica a les estacions de Bailèn i de Xàtiva, tot i que seran més a prop de l’estació definitiva del TGV. ‘Ni a FGV ni al govern valencià no els interessa que es recordi l’accident de metro del 2006. Si desapareix el nom de Jesús, ningú no recordarà que hi van morir quaranta-tres persones per la deixadesa de FGV i del govern valencià’, assegura l’entitat, que fa quatre anys que reclama als responsables de la seguretat del metro que reconeguin l’equivocació de no haver dotat la línia 1 de les mateixes mesures de seguretat que la resta de línies.
L’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol demana que es restableixi el nom original de l’estació del barri de Patraix o que, en tot cas, es denomini Jesús-Joaquim Sorolla.