23.12.2010 - 16:47
El govern espanyol presentarà un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei de consultes (pdf) de Catalunya perquè considera que vulnera les competències exclusives de l’estat sobre la regulació i convocatòria de referèndums. Així ho ha acordat avui el consell de ministres, que ha sol·licitat formalment al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que interposi la demanda. Segons l’executiu espanyol la llei no encaixa amb la constitució espanyola ni amb l’estatut perquè estableix el procediment per a ‘un nou tipus de referèndum d’iniciativa autonòmica’ quan les competències del govern es limiten a les consultes populars. L’executiu basa el recurs en la sentència del TC sobre l’estatut.
El conseller de Governació i Administracions Públiques en funcions, Jordi Ausàs, ha qualificat de ‘molt greu’ la decisió del govern espanyol. Ausàs ha lamentat l’actitud de l’executiu espanyol i ha recordat que ‘el fet de poder regular les consultes populars va ser un dels avenços més remarcables del nou estatut’. Davant la inconstitucionalitat declarada per la sentència del constitucional i el recurs que ara presenta el govern espanyol, ‘el nou govern de la Generalitat ha d’actuar amb valentia en l’aplicació de la llei de consultes’, ha manifestat el conseller de Governació en funcions.
El govern espanyol ja va amenaçar de recórrer la llei el mes de juny passat. Aleshores es va marcar un període de sis mesos per negociar amb el govern català la modificació de la llei. En cas de no arribar a cap acord, el govern espanyol avisava que passat aquest període presentaria el recurs. Avui, sis mesos exactes més tard, ho ha anunciat. Cal tenir present que els recursos al TC presentats pel govern espanyol impliquen, per causa dels privilegis especials de l’executiu, que la llei recorreguda resti provisionalment suspesa fins a saber-se la resolució del tribunal.
Precisament la setmana passada, el Partit Socialista de Mallorca (PSM) va registrar al parlament la llei de consultes populars (en pdf), per permetre convocar referèndums en els àmbits autonòmic, insular i municipal, i que per primera vegada siguin vinculants per a la institució competent.
La llei regula les consultes des del parlament i des dels municipis
Segons la llei aprovada al Parlament de Catalunya, de referèndums sobre qüestions polítiques de transcendència especial, se’n podran fer de promoguts pel president de la Generalitat; pel parlament, a proposta d’una cinquena part dels diputats o de dos grups parlamentaris; per un 10% dels municipis del Principat, que han de representar no pas menys de mig milió d’habitants; per iniciativa popular amb el suport del 3% de la població. Totes aquestes consultes requereixen un acord per majoria absoluta del ple del parlament i l’autorització de l’estat.
La llei també regula els referèndums d’àmbit municipal sobre afers de la competència pròpia del municipi, a iniciativa del batlle, d’una tercera part dels regidors o amb l’aval de signatures de ciutadans empadronats. En aquest cas, el ple de l’ajuntament ha d’acordar el referèndum per majoria absoluta dels regidors, però sempre amb el permís de l’estat.