23.12.2010 - 06:00
Les tres sentències del Tribunal Suprem espanyol contra la immersió lingüística a les escoles del Principat van suscitar reaccions contradictòries dels partits catalans. Si CiU i PSC van relativitzar l’atac del tribunal, Iniciativa i Esquerra van demanar determinació i una resposta contundent al nou govern. Solidaritat Catalana va dir, a més, que havia arribat el moment de decidir de dissoldre’s dintre Espanya o de prendre el camí de la independència.
CiU i PSC minimitzen la decisió del tribunal
Tant el conseller d’Educació en funcions, Ernest Maragall, com el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, consideren que les sentències del Suprem no anul·len ni invaliden la llei d’educació ni la immersió lingüística. Maragall va dir que les tres sentències del Tribunal Suprem no anul·larien ni modificarien la immersió. I Pujol va dir que la sentència era de caràcter interpretatiu i que invocava la sentència del constitucional sobre l’estatut, que no elimina ni modifica els articles referents al model educatiu del Principat.
Oriol Pujol va reconèixer que no havien estudiat la sentència a fons, però va relativitzar la sentència perquè únicament afecta tres casos d’un milió cent mil alumnes en fase d’escolarització obligatòria. Segons ell, el Suprem dirimeix tres casos concrets, deguts a una mala aplicació de la llei, però no qüestiona el model en general. En tot cas,va recalcar, el futur govern de CiU no renunciarà al model d’immersió i continuarà desplegant la llei d’educació. Per Maragall, així mateix, ‘el català continuarà essent la llengua vehicular de l’educació a casa nostra’.
ICV i ERC demanen fermesa i respostes
‘La immersió garanteix l’èxit acadèmic i l’èxit social; permet la cohesió social’, va dir ahir la portaveu parlamentària d’Iniciativa, Dolors Camats. També va recordar que aquest sistema era ‘el màxim valor de les forces catalanistes’, i que l’havien de garantir.
El secretari general d’Esquerra, Joan Ridao, va condemnar la sentència del tribunal i va acusar CiU i PSC de ‘sepultar l’esperit’ de la manifestació del 10 de juliol contra de la sentència del constitucional sobre l’estatut. A més, l’ex-president del Parlament, Ernest Benach, va proposar que avui, durant la segona part del debat d’investidura, els grups catalanistes del parlament condemnessin unànimement la resolució del tribunal espanyol.
López Tena: ‘El govern ha de decidir si comet un delicte o substitueix la legalitat constitucional’
El diputat de Solidaritat Catalana, Alfons López Tena, va explicar que la sentència obligava la Generalitat a adaptar el cos legislatiu d’acord amb els preceptes del tribunal constitucional espanyol en matèria d’immersió lingüística. Això, segons ell, obliga el govern a prendre una decisió: o acatar la sentència o no acatar-la. ‘Si no l’acata, pot cometre un delicte o prendre la decisió de substituir la legalitat constitucional vigent per una de nova amb la formació d’un estat propi.’