El govern espanyol no reïx a fer aprovar la ‘llei Sinde’

  • El PSOE no ha aconseguit el suport de cap grup · CiU va anunciar a última hora que hi votaria contra

VilaWeb

Redacció

22.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió d’economia del congrés espanyol va tombar ahir l’anomenada ‘llei Sinde’, que autoritza a tancar webs amb arxius d’obres regides per drets d’autor i amb enllaços per a descarregar-ne. La votació es va haver d’ajornar tres vegades perquè el PSOE tingués temps de convèncer algun grup parlamentari. Les negociacions no van prosperar i la llei fou rebutjada per 21 vots contraris i 16 de favorables. Ara la llei passarà al senat, on els socialistes provaran d’aconseguir el suport que no han obtingut al congrés.

Durant la seva intervenció el diputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, va dir que no donaven suport a la llei perquè no hi havia acord en qüestions fiscals i financeres. Per la diputada d’ICV, Núria Buenaventura, aquesta llei és una puntada de peu al mòdem ‘perquè no es poden contraposar els drets d’autor a l’accés a la cultura’. El portaveu d’ERC, Joan Ridao, va titllar la norma de nyap, i d’intent de legislar ‘per la porta del darrere’.

La polèmica normativa es va votar separadament de la llei d’economia sostenible, que sí que va obtenir l’aval del congrés i que ara passarà al senat.

Ara, ahir al matí ja es veia prou que la llei no s’aprovaria perquè CiU havia dit a l’última hora que hi votaria contra. Un dels factors que poden haver obligat CiU a rectificar és la revolta de la xarxa, aquests darrers dies: diumenge una vintena de webs de descàrrega van tancar en senyal de protesta contra la disposició final segona del text; abans-d’ahir el grup d’internautes Anonymous va fer caure les webs del PSOE, CiU, PP i PNB perquè posaven ‘la sobirania atorgada al servei de les grans multinacionals de la indústria de l’entreteniment’; i ahir van fer caure la web del congrés espanyol.

Tot amb tot, CiU va votar contra l’esmena que proposava de suprimir la ‘llei Sinde’, presentada per ERC i IU-ICV, encara que després, quan es va votar separadament, va votar contra la llei.

Des del principi, la ‘llei Sinde’, que permet de tancar les webs amb arxius d’obres regides per drets d’autor i amb enllaços per a descarregar-ne, ha anat acompanyada de molta polèmica. I és que, d’acord amb la lletra de la llei, la comissió del Ministeri de Cultura havia de rebre les denúncies (fetes pels autors o gestors de drets) de violacions de webs amb enllaços i arxius protegits per drets d’autor, i un jutge de contenciós-administratiu de l’Audiència Nacional espanyola havia de decidir en quatre dies si admetia el tancament de la web.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem