Especial llibres de literatura infantil i juvenil

  • Tendències que van i vénen · Una selecció gràfica de títols per a aquestes festes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
22.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En literatura juvenil, els vampirs i els àngels caiguts deixen pas als homes llop i als éssers mitològics, encara que, per a l’any vinent, sembla que pot tornar la novel·la fantàstica de tall més clàssic. Geronimo Stilton té una salut de ferro, potenciada pel musical, i la novel·la gràfica com més va, més adeptes té. També ha arribat el moment que les editorials catalanes juguin fort pels àlbums il·lustrats amb la idea de vendre’n els drets a fora, i en favor dels autors de casa, que també cullen èxits, com ho proven els casos de ‘Retrum’ de Francesc Miralles i ‘He jugat amb els llops’ de Gabriel Janer Manila. Per un altre cantó, els ‘pop-up’ són més imaginatius i tècnicament més impecables que mai, i no passen de moda. En resum, un bon panorama. Us oferim una selecció gràfica de títols de les editorials Bromera, Estrella Polar, la Galera, Edebé, Barcanova, Takatuka, Edicions del Pirata i la Magrana.

La Galera torna a ser la Galera

En l’edició infantil i juvenil emergeix enguany l’editorial la Galera, sota l’empenta de la nova directora Iolanda Batallé. La Galera és un segell històric que farà cinquanta anys el 2013. ‘Tots hem crescut amb els llibres de la Galera’, explica la coordinadora editorial Anna Pérez, que recorda que el 1968 la Galera va publicar ‘El zoo d’en Pitus’. I diu: ‘Aquests darrers anys havia perdut presència al mercat, però l’hem recuperada: aquest 2010 hem editat 170 llibres i n’hem venut uns 650.000 exemplars. Treballem de valent, i no sembla que notem la crisi nosaltres.’

Entre les novetats de la Galera, hi ha noves col·leccions com la ‘Lluna roja’, que recull les tendències del mercat; és a dir, ara com ara, títols de zombis, vampirs, àngels caiguts i fenòmens paranormals. Però Anna Pérez troba que aquesta corda comença a fluixejar i que deriva cap a l’enjoli juvenil.

Patrizia Campana, directora editorial d’Estrella Polar i dels altres segells de literatura infantil i juvenil del Grup 62, creu que sí que es comencen a desinflar els globus dels vampirs i dels àngels caiguts, però que encara s’enfilen prou. 

L’editor de publicacions de Bromera, Joan Carles Girbés, explica que els vampirs han entrat de ple al catàleg de Bromera. ‘El gènere continua viu, com ho demostra la sèrie “Diaris de vampirs”, que s’ha estrenat amb èxit d’audiència aquesta tardor a TV3, i 3XL. Justament, la jugada de Bromera en favor del gènere té per fitó els llibres de L. J. Smith, base de la sèrie televisiva. Aquest Nadal ja hi ha a les llibreries els dos primers títols, “Despertar” i “Conflicte”. La resta de títols, s’anirà publicant els mesos vinents.’

Campana, del Grup 62, diu que la tendència dels vampirs va lliscant cap als llibres protagonitzats per fenòmens paranormals: homes llop, éssers mitològics i zombis, però en clau més moderna. I que tornarà ‘fantasieig’, la novel·la fantàstica, però fosca, en la línia de ‘Reckless: carn de pedra’ de Cornelia Funke.’ També avança que l’any vinent arribarà la trilogia ‘The Emerald Atlas’ (no té traducció catalana encara) de John Stephens, el llibre més comentat i destacat de la Fira de Bolonya d’enguany (la fira de literatura infantil i juvenil per excel·lència). ‘Aquesta trilogia, que arribarà per Sant Jordi, ens tornarà a l’arrel del fantasieig clàssic, a l’estil de Harry Potter.’

Els ‘llibres pont’

Un altre fenomen de l’any és el dels llibres que fan de pont entre la literatura juvenil i la d’adults. És ben remarcable que la Magrana hagi recuperat la col·lecció l’Esparver, de literatura juvenil en llengua catalana, nascuda el 1978. I l’ha recuperada mantenint-ne l’esperit fundacional: oferir clàssics en versions íntegres i traduccions de qualitat, però també amb autors nous que atreuen els més joves, bo i estimulant-ne la fantasia, l’enginy i el sentit de l’humor. En aquesta direcció, els primers títols de la nova etapa són: ‘El hòbbit’ de J. R. R. Tolkien; ‘Els culdolla’ de Roald Dahl; ‘Les aventures de la Mà Negra’ de Hans Jürgen Press; ‘Barrabum!’ de Mark Haddon; ‘L’excursió i d’altres maremàgnums’ de Gerald Durrell i també ‘Quan m’atrapis’ de Rebecca Stead (Nova York, 1968).

I la Galera ha estrenat ‘Bridge’, una col·lecció nova de llibres frontera per a lectors joves i adults. I l’ha estrenada amb el llibre ‘He jugat amb els llops’ de Gabriel Janer Manila, Premi Joaquim Ruyra 2009, amb quinze mil exemplars venuts, entre l’edició catalana i l’espanyola, i amb una versió cinematogràfica. Per una altra banda, Estrella Polar l’ha encertada de ple amb la trilogia ‘Els jocs de la fam’ de Suzanne Collins: en una societat molt repressora un grup de joves es rebel·len contra aquest ordre social.

La novel·la gràfica, un altre fenomen

Un Nadal més, el fenomen Geronimo Stilton té els seguidors fidels entretinguts amb el cinquè viatge al país de la fantasia. I Patrizia Campana recorda que ara, a més, el Geronimo també canta –ho diu pel musical que s’ha estrenat fa pocs dies al teatre Condal, i que fa repuntar les vendes.

Encara dins la novel·la gràfica, el quart títol que Estrella Polar publica del ‘Diari de Greg’ (‘un malaventurat total’) continua tenint molt d’èxit. Entre els quatre títols i un volum especial ja se n’han venut uns 45.000 exemplars en català. No fa estrany, doncs, que Campana ho consideri un fenomen. Per això han aparegut malaventurats tan desastrats com en Greg. La Galera, sense anar més lluny, acaba de publicar ‘Nat el gran’, el primer títol d’una nova col·lecció, Novel·la Gràfica. I Estrella Polar també publica ‘Diari d’una penjada’. Com podem veure, en Greg no va sol.

Àlbum il·lustrat i més

Diu Girbés: ‘A Bromera hem publicat ‘El bagul dels monstres’, dins Animallibres. És una sèrie de deu títols il·lustrats, per a lectors de sis anys en endavant, i protagonitzats pels monstres més populars (el vampir, l’home llop, el zombi, el fantasma, etc.) tractats amb molt d’humor, marca de la casa de l’escriptor Enric Lluch. Una col·lecció per a fer perdre la por de llegir, sens dubte, i per passar-la molt bé. Per a nosaltres, la gran novetat de la col·lecció està en el fet que és la primera que hem obert pensant en l’exportació a tot el món. Vam començar a treballar-ne els llibres en l’última Fira de Bolonya i s’han publicat alhora en totes les llengües peninsulars, al Canadà, i aviat es publicaran també al Brasil i a França. L’interès dels editors internacionals va en augment, de manera que confiem poder tancar nous acords internacionals en la Fira de Bolonya d’enguany.’ En la mateixa línia, Girbés parla de l’àlbum ‘Els fabricants de muntanyes’, que també obre una sèrie d’àlbums propis, pensats per a vendre’s a tot arreu. 

L’àlbum il·lustrat és difícil de fer i sovint no arriba a sobresortir perquè n’hi ha a gavadals. Potser per això els editors cerquen híbrids amb ganxo que captin nous lectors. De fet, amb pocs dies de diferència, han coincidit a les llibreries el llibre-disc ‘Un camell d’orient’, amb una cançó inèdita del grup Manel, i l’àlbum il·lustra ‘Valset’, amb una cançó de bressol de Lluís Gavaldà. La proposta de Manel té la gràcia que l’il·lustrador, Roger Padilla, és un dels components del grup. Campana diu que és massa d’hora per a saber si prendrà aquesta mena d’àlbum, però Anna Pérez de la Galera ja ha avançat que l’any vinent en traurien un altre, encara que no ha revelat el nom del grup.

Èxit dels autors de casa

Les editorials continuen abonant els autors de casa: pensant en aquestes festes ha aparegut l’òpera prima d’Octavi Botana, ‘L’autòdrom’ (la Galera), una colla de criatures que van a la fi del món –de fet és la història d’un creixement personal. El mateix segell també ha publicat ‘La casa de la torre’ d’Isabel del Río, una autora jove (Barcelona, 1983) que construeix un món molt especial, segons Pérez, ‘una barreja entre l’Alícia en terra de meravelles i els films de David Lynch.

Un dels èxits d’enguany és la novel·la fantàstica de Francesc Miralles, ‘Retrum’ (Estrella Polar), que en publicarà la segona remesa l’any que ve, i que acaba de publicar la novel·la ‘Alison Blix’ a la Galera. Patrizia Campana fa saber que per al Sant Jordi de l’any vinent apareixerà una novel·la de factura catalana, escrita per Gerard Guix i protagonitzada per homes llop. ‘Una història que absorbeix des de les primeres planes i que estem convençuts que funcionarà molt bé.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem