17.12.2010 - 14:37
El proper president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat als partits de l’oposició una ‘actitud responsable’ i que facilitin la seva investidura en segona volta. Ho ha dit després de reunir-se amb la nova president del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i després de saber que el PSC i el PP de Catalunya votaran contra la investidura de Mas en la primera volta, dimarts que ve.
Encara no han dit, però, què farien en la segona volta, dijous vinent. Tots dos partits esperaran a escoltar el discurs d’investidura de Mas, dilluns. Així ho han dit la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, després de reunir-se amb la presidenta del parlament, Núria de Gispert.
Sánchez-Camacho ha explicat que dependira de si Mas ‘modula els seus plantejaments’ que s’abstingui en la segona volta, i ho ha condicionat també al fet que CiU ‘renunciï a opcions independentistes’. Al sortir de la reunió amb De Gispert, Nadal ha recordat que ja havien dit que s’oposarien a la investidura de Mas en la primera volta i ha explicat que esperarien a veure si hi ha ‘algun camí pels grans temes de país independentment del sentit de la votació’.
La investidura
Ara per ara no hi ha cap grup que hagi dit públicament que facilitaria la investidura de Mas. El ple començarà dilluns vinent, quan Mas farà el discurs d’investidura; dimarts hi haurà la primera votació, en què el president de CiU seria investit president si obtingués una majoria absoluta de vots favorables; però li’n manquen sis, i és improbable que cap altre grup li doni suport.
Això farà que s’hagi de tornar a votar en una segona ronda, el dijous, on només caldrà una majoria simple dels vots dels diputats. Però per això necessita que, com a mínim, se n’abstinguin dotze. Segons ICV i ERC, CiU ja ha pactat amb el PP l’abstenció dels seus diputats, retornant-li el suposat favor d’haver fet possible que els populars tinguin una de les secretaries de la mesa i que els diputats del PP guanyin visibilitat a la cambra, situant-se més al centre, al costat del passadís. Ahir, per més que la disposició dels diputats no fos definitiva, la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, es va asseure al costat del passadís, just darrere d’Artur Mas.
Ahir mateix ICV, ERC, Solidaritat i Ciutadans ja van dir a Núria de Gispert que no donarien suport a la investidura de Mas. A més, ecosocialistes i republicans van declarar-se incomodats per haver restat fora de la mesa del parlament (vídeo), en favor del PP, que també tindrà més presència a l’hemicicle.
Composició de la mesa
La mesa del parlament, la formen finalment CiU, PSC i PP,, d’acord amb el resultat de les eleccions. ICV–EUiA i ERC en resten fora, per més que havien demanat a la federació nacionalista que els cedís una secretaria. Però CiU va condicionar-la a l’abstenció d’aquests dos grups en la investidura d’Artur Mas, cosa que tant ERC com ICV-EUiA no van admetre.
Segons el nombre d’escons de cada partit, la presidència del parlament correspon a CiU, que proposarà Núria de Gispert; les vice-presidències a CiU, Lluís Coromines, i PSC, Higini Clotas; i les quatre secretaries, a CiU, Josep Rull i Dolors Batalla; al PSC, Montserrat Tura; i al PP, Jordi Cornet.
Les xifres del nou parlament
La nova legislatura començarà amb 56 diputades, un 41,5% de la cambra. És la xifra més elevada de la història (pdf) de la cambra catalana, que per primera volta arriba al mínim del 40% que marca la llei d’igualtat, del 2007. Per una altra banda, la mitjana d’edat dels diputats d’aquesta legislatura (un terç són nous) és de quaranta-set anys, dos més que que no la de l’anterior (mitjana d’edat per formacions, pdf).