13.12.2010 - 06:00
Barcelona Decideix va tancar ahir amb força la primera jornada de recollida de vot anticipat de la consulta sobre la independència, que es farà el 10 d’abril. La jornada, de prova, al barri de la Barceloneta, es va saldar molt positivament: amb un 20,2% de participació en un sol dia (vegeu-ne aquest vídeo). Per l’organització, el resultat d’ahir ‘era esperançador i alliçonador, però no es pot extrapolar’.
Durant el dia van votar 3.607 barcelonins, dels quals 1.586 no eren censats a la Barceloneta. En relació amb el cens d’electors de la Barceloneta (10.002), els 2.021 vots recollits representen un 20,2% quasi exacte.
Alfred Bosch, coordinador i portaveu de Barcelona Decideix, considera que la prova ha estat un èxit, perquè s’ha aconseguit allò que es pretenia: treure’n lliçons i l’experiència necessària per a millorar el sistema de treball; també, demostrar que la consulta no és cap quimera, perquè, si es fa correctament la feina prevista i s’hi dediquen els recursos adequats, és possible d’obtenir bons resultats de participació en un barri barceloní.
Ara, Bosch recalca molt que els resultats de la jornada de prova no es poden pas aplicar mecànicament a la resta de la ciutat, sobretot pels mitjans que calen en una gran ciutat com Barcelona. Uns mitjans que, a la Barceloneta, han estat adequats. Per això l’organització fa una crida a entitats i particulars perquè se sumin al gran esforç que caldrà fer.
Els polítics també s’hi van deixar veure
Durant el matí van visitar les urnes Jordi Portabella, del grup municipal d’ERC Barcelona, el qual es va reservar el vot per al 10 d’abril. Qui sí que van votar, d’Esquerra, foren els regidors Xavier Florensa i Ester Capella. Convergència i Unió també va participar-hi, amb els vots dels regidors Mercè Homs i Jordi Martí. Joan Laporta i Alfons López Tena, de Solidaritat per la Independència, també van votar. I Muriel Casals, d’Òmnium Cultural.
Barcelona Decideix necessita més recursos humans i econòmics
La plataforma compta amb més de sis mil voluntaris, té el suport d’unes tres-centes entitats, a banda adhesions formals de partits com ara ERC, CiU i la CUP. Tanmateix, diu, ‘Barcelona és enorme i els recursos de la plataforma són minsos’. Per tant, demana als qui estiguin d’acord amb la consulta que hi facin aportacions econòmiques: ‘Sabem que són temps difícils i que hi ha unes altres prioritats, però la clau de les consultes residirà en les aportacions que rebem.’ Com a exemple, posa el cost que té repartir a totes les bústies del barri els fulls explicatius de la consulta. I si això s’ha pogut fer a la Barceloneta, no tenen pas prou diners per a fer-ho a tota la ciutat.
‘És important que entenguem que aquests processos són molt més importants i tenen més pes que no ens pensem, per molt que hi hagi gent que digui que són il·legals o no vinculants. Si no, fixem-nos com ha acabat l’estatut, aprovat en un referèndum legal, i fixem-nos també com les consultes sobre la independència fetes tot aquest últim any han canviat la mentalitat del país’, recorda en Bosch.
A partir d’avui, i durant els quatre mesos vinents, hi haurà uns dotze punts de votació repartits per tota la ciutat de Barcelona on es podrà dipositar el vot anticipat abans del 10 d’abril, que és quan es recomptaran tots els vots.