11.12.2010 - 06:00
Internet allotja el ‘Diccionari Biogràfic de Dones‘, una ‘obra en procés’ que ja recull sis-centes cinquanta-cinc biografies de dones del segle I al segle XX. L’àmbit territorial és el dels Països Catalans. El propòsit és el de visualitzar la contribució de les dones en la història de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, el Rosselló, Andorra i Sardenya. A la lletra ‘P’, per exemple, hi trobem des de l’esquiadora Pepeta Planas, la cantant i actriu Concepción Piquer, la periodista Irene Polo, una pionera de la cinematografia, Rosario Pi, i la metgessa, anarcosindicalista, Amparo Poch. Col·laboren en el projecte una cinquantena d’experts de dotze universitats adscrites a la Xarxa Vives.
La direcció científica del diccionari és de Teresa Vinyoles Vidal, professora d’història medieval de Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, i Núria Jornet Benito, professora d’arxivística de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i directora de ‘Duoda. Centre de recerca de dones (UB)’. Aquestes dues professores han establert els criteris de redacció i d’incorporació de les fitxes biogràfiques.
Al diccionari, hi trobem comtesses, religioses, mestresses de casa, sindicalistes, dirigents polítiques, actrius, escriptores i empresàries… S’hi poden cercar per nom i cognom, per ordre alfabètic, per segle, condició, llocs de vinculació, entitats i moviments.
D’entrada el diccionari conté sis-centes cinquanta biografies, però és una obra viva, en construcció permanent. Per això hi ha l’apartat ‘Fes-lo créixer’, una invitació als lectors a aportar-hi noms i dades.
En paraules del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat en funcions, Joan Manuel Tresserras, aquest diccionari ‘reconeix a les dones el paper que han tingut en la construcció de Catalunya, i ofereix una mirada més complexa de la cultura compartida per tots els territoris de parla catalana’.