11.12.2010 - 06:00
Una cadira buida i una gran foto del dissident xinès Liu Xiaobo van presidir la sala de la casa de la ciutat d’Oslo on es va fer la cerimònia de lliurament del Premi Nobel de la Pau. Xiaobo no el va poder recollir perquè roman detingut pel règim xinès per haver defensat el dret de la llibertat d’expressió. Xiaobo va enviar una carta en què va dir que esperava ser l’última víctima del règim xinès, i va assegurar que havia ‘notat un procés en la política’ del seu país.
En la carta, Xiaobo reivindica la seva innocència i es mostra optimista amb un canvi polític a la Xina. Liu Xiaobo va emetre un missatge esperançador: ‘Res pot frenar la voluntat de llibertat de la gent’. L’actriu Liv Ullmann va ser l’encarregada de llegir la carta del dissident empresonat.
A través de la seva carta, Liu Xiaobo també va dedicar unes paraules d’amor a la seva esposa. ‘El teu amor és el raig de sol que travessa parets i entra a la meva cel·la de la presó’. ‘L’experiència més afortunada d’aquests últims 30 anys és l’amor que he rebut de la meva esposa’, deia la carta, afegint que és aquest amor el que fa que l’estada a la presó ‘tingui sentit’.
El govern xinès tampoc no va permetre que la seva esposa, Liu Xia, recollís el premi i va aconseguir que divuit països dels seixanta-cinc convidats, refusessin la invitació: Rússia, Sèrbia, Ucraïna; Egipte, el Marroc, el Sudan, Tunísia; Colòmbia, Cuba, Veneçuela; l’Afganistan, l’Aràbia Saudita, les Filipines, l’Irac, l’Iran, el Kazakhstan, el Paquistan, el Vietnam.
A més de pressionar directament els països més dependents, Pequín també va blocar els senyals de televisió i les webs de mitjans de comunicació com la BBC i la CNN. Es dóna el cas que el nom de Liu Xiaobo és el més cercat pels usuaris xinesos d’internet, des que es va saber que era el guanyador del Premi Nobel de la Pau. Com si això no fos prou, una associació no governamental xinesa va lliurar el Premi de la Pau Confuci, de nova creació, a l’ex-vice-president de Taiwan, Lien Chan, que no el va recollir.
Entre les accions empreses per l’Institut Nobel a fi de reforçar el Premi de la Pau d’enguany i contrarestar les pressions xineses, l’apartat ‘Educació’ de la web dels Premis Nobel publica el dossier ‘Les democràcies del món‘, que conté un mapa amb més de cent països sense govern democràtic, entre els quals la Xina.
Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array