Qui és Julian Assange?

  • Les dades d'una biografia difícil.

VilaWeb
Redacció
09.12.2010 - 13:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Julian Assange és a les portades de tots els diaris del món però de forma curiosa se saben poques coses de la seva vida i algunes són molt confuses o fins i tot contradictòries.

 Assange no ha dit mai quin dia va néixer. Però és assumit, a partir d’informacions periodístiques, que ho va fer el 3 de juliol de 1971 a Townsville, Queensland, Austràlia. Altres fonts diuen que bona part de la seva vida la va passar a Magnetic Island.

 Una de les històries més conegudes sobre Assange és aquella que diu que la seva família va crear una companyia teatral itinerant, que es movia per tot Austràlia i que ell afirma que és per això que va anar a trenta-set escoles diferents i sis universitats. És una història que es repeteix arreu però que de la qual no es troba l’orígen.

Aquesta informació contrasta amb el fet que el 1979, quan ell tenia vuit anys, la seva mare es va casar amb un altre home, un músic del qual no trobem el nom, que pertanyia al grup Santiniketan Park Association o The Family and The Great White Brotherhood. Aquest era un grup New Age vinculat a una secta que tractava grups de nens adoptats en una granja apartada. El grup va ser perseguit per la policia i la justícia, que els acusava de drogar-los i de canviar la seva identitat usant documents falsos. Una de les noies que va viure en aquella granja va escapar i ha escrit un llibre que porta per títol Unseen, Unheard, Unknow.   

La parella es va separar el 1982, només tres anys després, i va anar a judici per la custòdia del germanastre de Julian. Enmig de la batalla judicial la seva mare va amagar els dos fills durant cinc anys, canviant de forma constant de ciutat i de casa. Sumant aquest motiu a la vida teatral itinerant potser hi ha la raó de tants canvis d’escola. Però no explica les sis universitats, tenint en compte que en el moment de la separació Assange devia tenir uns onze o dotze anys i per tant no arribaria als divuit quan la seva mare va deixar d’amagar-lo, a l’any 1987 o 1989.

 

Un hacker conegut com Mendax

Se sap poc del que va fer a partir d’aleshores. Va estudiar diverses carreres i el que ningú dubta és sobre la seva capacitat informàtica. Està considerat un molt bon criptògraf.

La primera informació concreta sobre ell és del 1995, quan va crear Strobe, un escàner de ports gratuït i lliure. El seu correu electrònic de l’època pertanyia a Apana, un xarxa que oferia accés a internet a preu barat, especialment a organitzacions i ong’s.

Dos anys després, el 1997, Assange va coinventar el xifratge de negació Rubberhose, un concepte criptogràfic fet en un paquet de programes per a GNU/Linux, dissenyat per tal de proveir una ‘negació plausible contra la criptoanàlisi de la mànega de goma que ell definia com a destinada a ser ‘una eina per als treballadors de drets humans que necessitaven protegir informació susceptible’. En aquest programa hi havia l’orígen de Wikileaks.

 Aquell mateix any va col·laborar en el llibre Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier de Suelette Dreyfus, en el qual se l’acredita com a investigador. El llibre conta les seves experiències d’adolescència com a membre d’un grup de hackers anomenat Subversius Internacionals

Un dels personatges retratats en el llibre amb el nom de Mendax ha estat identificat com a Assange. En la novel·la aquest personatge va marxar de casa als 17 anys fugint de la policia i va tenir un fill als divuit. Assange té un fill que es diu Daniel. Mendax en llatí és un adjectiu que significa ‘mentider’.

A l’octubre de 1989 un grup de hàckers va entrar als ordinadors de la NASA quan s’anava a enlairar l’Atlantis i va colar l’acrònim Wank a les pantalles (Worms Against Nuclear Killers). Assange i sis companys seus australians va ser acusat de l’atac. La policia li va atribuïr 30 delictes informàtics i ell es va declarar culpable de 24. Va passar unes setmanes en presó i va ser alliberat per bona conducta després de pagar una multa de 2.100 dòlars australians.

 El nom de Julian Assange va tornar a sortir a la llum pública el 2007 amb la fundació de Wikileaks.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem