07.12.2010 - 06:00
El periodistes Raül Maigí i Laia Soldevila acaben de publicar ‘Testimonis del segle XX‘, volum que clou la col·lecció d’assaig Argumenta, editada pel Cep i la Nansa. Els autors han entrevistat onze personatges que excel·leixen en alguns dels àmbits de la cultura: Feliu Formosa (traducció), Josep Gifreu (mitjans de comunicació), Josep Massot (edició), Joan Francesc Mira (cultura), Antoni Ros Marbà (música), Xavier Rubert de Ventós (societat), Ricard Salvat (arts escèniques), Eva Serra (història), Joan Triadú (literatura), Anna Veiga (ciència) i Joan Pere Viladecans (arts visuals). Són entrevistes llargues, de reflexió, de caràcter intemporal.
De bell antuvi, el volum ja desvetlla un interès particular perquè conté dues entrevistes pòstumes, la del crític literari, pedagog i activista cultural, Joan Triadú, i la del director teatral Ricard Salvat. Maigí i Soldevila expliquen: ‘Amb tots aquests savis hem repassat la nostra història recent, hem rememorat les dificultats i hem constatat els camins oberts per a tirar endavant.’
A la primeria Argumenta havia de ser una revista. La idea, la van començar a moure, el 2002, Francesc Foguet i Mireia Sopena. Però Francesc Mestres, responsable de l’editorial el Cep i la Nansa, de Vilanova i la Geltrú, els va redirigir el projecte cap al món del llibre. Llavors Argumenta es va repensar com una col·lecció d’assaig tancada, formada per dotze volums que es publicarien entre el 2005 i el 2010, i que enfocarien aspectes significatius de la cultura contemporània en sentit ampli, del 1975 a l’actualitat.
Els volums de la col·lecció són: ‘El (des)crèdit de la cultura’, ‘La gran desil·lusió. Una revisió crítica de la Transició als Països Catalans’, ‘Societat catalana, societat limitada?’, ‘Embolicats amb el periodisme. Reptes dels mitjans de comunicació catalans’, ‘Mutacions d’una crisi. Mirada crítica a l’edició catalana’, ‘L’escena del futur. Memòria de les arts escèniques als Països Catalans’, ‘Arts sòlides o líquides? Les arts visuals als Països Catalans’, ‘La Literatura Catalana en la Cruïlla (1975-2008)’, ‘(Des)acords, música i músiques als Països Catalans (1975-2009)’, ‘Una impossibilitat possible. Trenta anys de traducció als Països Catalans (1975-2005)’. Hi ha en procés d’impressió el volum onzè, ‘Pensament i ciència als Països Catalans’.
Cada volum conté una desena d’articles assagístics sobre el tema en qüestió. L’interès, molt accentuat, estava a convidar especialistes joves, veus crítiques, que poguessin eixamplar el camp de visió. I sempre des d’una posició nacional, prenent com a marc els Països Catalans.