30.11.2010 - 10:38
La 15a edició del Mercat Medieval es va presentar en roda de premsa la setmana passada a la sala Coll Bardolet de l’edifici el Sucre. L’acte va anar a càrrec del president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic), Josep Burgaya; el regidor del Pla de Barris; Josep Rafús, la responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic, Quima Vila i la coordinadora del Pla de Barris, Noemí Alonso.
Josep Burgaya va iniciar la roda de premsa explicant que el Mercat Medieval de Vic és “un gran esdeveniment de ciutat” i que, amb el pas dels anys, s’ha consolidat fins a esdevenir “el gran Mercat Medieval del país”. Burgaya va assegurar que l’èxit del Mercat Medieval és una realitat i així ho demostra el fet que “és el mercat amb més impacte pel que fa a nombre de visitants” i “amb una dimensió econòmica extraordinària”. Josep Burgaya també va destacar que, aquest any, el Mercat Medieval s’ha organitzat íntegrament des de l’ImpeVic i, per tant, no se n’ha externalitzat cap part de la producció. El president de l’ImpeVic va puntualitzar que aquest “és un mercat que s’autofinança, un punt especialment important en l’actual conjuntura econòmica”.
La responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic, Quima Vila va explicar que en l’edició d’aquest any hi haurà un total de 361 parades de procedència molt variada.“Els firaires provenen majoritàriament de Catalunya i de l’Estat espanyol però també d’Europa i d’Àfrica com és el cas de Marroc”. La majoria de les parades són d’artesans però també hi ha tavernes i alimentació. Vila va remarcar que aquest any hi haurà un 33% de nous firaires que no havien exposat en les darreres edicions, fruit de la limitació a un sol espai per paradista. D’aquesta manera, “s’ha pogut donar entrada a més expositors” va afegir. Un altre aspecte que va subratllar és que hi ha hagut “prioritat absoluta” per als paradistes de Vic i comarca, així com també per als artistes que ambientaran els carrers durant el Mercat que procedeixen de diferents grups i companyies de teatre d’Osona.
Pel que fa als accessos a la ciutat, la responsable de Fires i Mercats va explicar que s’ha arribat a un acord amb Renfe per tal de reforçar el servei ferroviari fins a Vic en aquestes dates, “amb més vagons a cada tren” i va remarcar que s’habilitarà un pàrquing de grans dimensions a Can Garrofa, al costat dels habitatges Montseny.
Per la seva banda, Josep Rafús va resumir el projecte del Mercadal v.o., una de les novetats d’aquesta 15a edició. El Mercadal v.o. és un espai on es recrearà de forma fidedigna com era un mercat a Vic durant el segle XV. Rafús va explicar que el projecte ha estat possible “gràcies a la col·laboració de molts voluntaris implicats” i va agrair la participació ciutadana.
Noemí Alonso va detallar que el Mercadal v.o. es caracteritzarà també per “l’autenticitat de la recreació”. El Mercadal v.o. estarà situat a la zona de les adoberies al costat del riu Mèder, just al punt que uneix el Centre Històric i la Calla, els dos barris implicats en el projecte. “Els tallers impulsats pel Pla de Barris abans de l’estiu ja van ser destinats a la creació d’objectes medievals, que es faran servir en l’espai del Mercadal v.o.”, va afegir. Alonso va explicar que els nens i nenes de cicle mitjà de l’escola Santa Caterina de Siena han col·laborat amb el Mercat Medieval, tot fent una recerca sobre els jocs medievals. Després d’haver rebut una formació per part del Museu Episcopal de Vic, faran de guies turístics als grups d’escoles que visitaran, en exclusiva, el Mercat Medieval el divendres.
El Mercat Medieval se celebrarà els dies 4, 5, 6, 7 i 8 de desembre. L’acte inaugural tindrà lloc el dissabte amb un recorregut de les autoritats de la ciutat que s’iniciarà a les 11.00h. L’acte de cloenda es portarà a terme el dimecres a les 20.00 h amb l’espectacle “Encontra el foc”, de la colla de diables “Cabrons i bruixes de Centelles”.