30.11.2010 - 06:00
La renúncia de l’escó parlamentari de Montilla obre un període de renovació dels socialistes catalans, període que es tancarà la tardor de l’any vinent, amb la proclamació d’una nova directiva sense Montilla. Montserrat Tura o José Corbacho són dos noms que abans dels comicis ja sonaven com a successors, però cap no tindrà pes en la direcció del grup parlamentari: Montilla va dir que el presidiria Joaquim Nadal i que en seria el portaveu Miquel Iceta.
Després de la derrota, diumenge, del PSC, que va fer els pitjors resultats de la seva història, José Montilla va convocar ahir els mitjans per dir que renunciaria a l’escó de diputat al Parlament de Catalunya. Com ja ho havia anunciat, poques hores abans, al comitè executiu del PSC, al qual va ratificar allò que ja se sabia: que no tornaria a ser candidat a la presidència de la Generalitat. Ara, la renúncia a l’escó no serà efectiva fins al pròxim congrés nacional del PSC, previst per a la tardor de l’any vinent.
En una reunió de més de cinc hores amb l’executiva del partit, el president en funcions de la Generalitat va formalitzar la renúncia a l’escó i a presidir el grup parlamentari, una tasca que recaurà, ja des d’ara, en una figura de consens del partit, segons Montilla: el diputat i primer secretari de la Federació del PSC de l’àrea de Girona, Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques en funcions. I el portaveu del partit i vice-primer secretari, Miquel Iceta, continuarà essent el portaveu del grup parlamentari.
Aquestes decisions han deixat en un segon terme, el nom de Montserrat Tura, si més no de moment. Durant aquests últims mesos, hi havia veus que feien de la número dos de la llista del PSC la successora de Montilla a presidir el partit. Però Montilla va dir ahir que la posició en les llistes electorals no tenia cap més conseqüència orgànica i estratègica, després de eleccions. Tampoc no sembla que hagi de tenir gaire pes Celestino Corbacho, el número tres de les llistes, que va deixar de ser ministre de Treball espanyol per tornar a la política catalana i participar en les eleccions.