La posició dels partits respecte la polèmica ‘llei Sinde’

  • CiU pot ser clau en la votació al congrés però diu que encara no ha definit la seva posició · VilaWeb ha parlat amb tots ells quan s'acosta la votació d'esmenes al congrés espanyol

VilaWeb

Redacció

25.11.2010 - 17:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aviat començarà al congrés espanyol el debat i la votació de les esmenes al projecte de llei d’Economia Sostenible, aprovada pel consell de Ministres al març i que ha anat acompanyada de polèmica des del primer moment. El motiu principal? Que un dels seus punts, conegut com a ‘llei Sinde’ en referència a la ministra de Cultura, permet tancar webs sense que calgui cap procés judicial previ. De moment, el president i candidat del PSC, José Montilla, és dels pocs que s’hi mostra obertament a favor, tal com diu en aquesta conversa a Nación Red amb els lectors. VilaWeb ha demanat als partits catalans el seu parer al respecte, i la majoria s’hi oposa. Caldrà veure què voten, finalment, els partits que tenen representació al congrés.

El grup socialista al congrés és, és clar, el màxim defensor de la llei que ell mateix va presentar. I malgrat que entre els diputats del PSC dins el grup hi ha més sensibilitats a favor dels drets dels internautes, no sembla que hi hagi d’haver cap divergència interna a l’hora de votar el text. Això sí, el PSOE necessita arribar a acords amb algun altre grup per tal de tirar endavant la llei. En el primer tràmit va aconseguir tombar totes les esmenes a la totalitat gràcies al suport del PNB, però encara no és clar si en aquesta ocasió comptarà amb el partit basc o amb algun altre.

El president de la Generalitat i candidat del PSC, José Montilla, ha defensat la llei Sinde en una conversa a Nación Red amb els lectors. A una pregunta de l’advocat Carlos Sánchez Almeida sobre la llei i la llibertat d’expressió a Internet, Montilla ha declarat que no veia cap problema amb el fet que les webs es poguessin tancar sense autorització d’un jutge i ha assegurat que ‘la posició del PSC és favorable al projecte que s’ha treballat a les corts espanyoles’.

Iniciativa i Esquerra, contra una llei ‘que vulnera drets fonamentals’

Els partits catalans amb representació al congrés espanyol que s’han posicionat més clarament a favor dels drets a internet són Esquerra i Iniciativa. Tots dos grups han presentat una esmena per a suprimir la disposició final segona.

En el cas d’Iniciativa, l’esmena diu que ‘el dret d’autor és necessari per a garantir la creació cultural i l’autonomia creativa, però no pot entrar en contraposició amb els drets ciutadans i d’accés a la cultura’, i també estableix que algunes propostes del govern espanyol poden vulnerar drets fonamentals com el dret a la llibertat d’expressió i a la informació. ICV.EUiA és l’única formació que ha subscrit la Carta per la innovació, creativitat i l’accés al coneixement, redactada a Barcelona la tardor de 2009, que defineix els drets de la ciutadania i els artistes en l’era digital.

Esquerra també demana que se suprimeixi la llei Sinde en considerar que l’assignació de capacitats de control i gestió a una comissió administrativa és ‘contrària a la normativa constitucional’, que estableix que la competència per a considerar un contingut com a il·legal és del jutge. Segons el diputat Joan Tardà, la Llei d’Economia Sostenible és una ‘llei òmnibus que acontentarà els interessos de majors i lobbys’ sense entrar a debatre de manera més profunda i global la necessitat d’una modificació de la llei de propietat intel·lectual. Tot i que Esquerra és oberta a arribar a acords amb altres partits, considera alguns punts innegociables. Així, és contrària a la possibilitat que es tanquin webs sense tutela judicial i al tancament de webs que allotgin continguts amb copyright de manera indirecta.

CiU encara ha de posicionar-se

La posició de CiU és la més ambigua, ja que encara no s’ha posicionat respecte la llei Sinde. Fonts de la federació al congrés diuen a VilaWeb que encara analitzen el procés i que tenen pendent de reunir-se per establir una posició comuna del grup. CiU ha presentant unes quantes esmenes a la Llei d’Economia Sostenible però cap d’elles fa referència a la disposició addicional segona.

El PP no ha demanat la supressió de la llei i ha presentat esmenes per a depurar el contingut de la llei però que, al mateix temps, fa la seva aplicació més efectiva.

Més crítiques

La candidatura de Des de Baix també es mostra contrària a la llei Sinde, tal com explica a VilaWeb un dels seus integrants, Josep Maria Antentas. ‘És una llei que privatitza el coneixement i que dóna prioritat a l’empresa privada. Nosaltres som defensors del lliure intercanvi cultural, i no pot ser que la cultura i el coneixement siguin una mercaderia’. El fet que sigui possible tancar webs sense requeriment judicial és ‘inacceptable’ per Des de Baix, que ho considera una violació de drets bàsics. ‘Es mostra el temor de molts governs davant la lliure circulació d’informació a internet. S’han adonat que hi ha una part de l’intercanvi cultural que no controlen, i volen limitar-ho. La llei Sinde s’emmarca en aquest sentit’.

El portaveu de Pirates de Catalunya, Keneth Peiruza, qualifica la llei Sinde de ‘disbarat’ i alerta que ‘atempta contra llibertats fonamentals’. I afegeix: ‘La llei demostra que no saben com funciona internet i està fet per acontentar la indústria musical i del cinema’. De nou, un dels punts que més critica és que la potestat del tancament de webs sigui d’un òrgan administratiu format per experts provinents de la industria cultural i que la intervenció del jutge es limiti a declarar si el tancament vulnera o no la llibertat d’expressió.

Finalment, fonts de Solidaritat Catalana per la Independència han declarat a VilaWeb que també s’oposaven ‘a una mesura com el tancament de webs’, ja que consideren que vulnera la lògica d’internet i dels internautes. ‘Som contraris a la fiscalització de les webs’, han afirmat.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem