El dia que vam ser independents (a la xarxa)

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.11.2010 - 17:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El domini .cat, aprovat definitivament: amb aquest titular tan descriptiu i poc eufòric VilaWeb anunciava, el 16 de setembre de 2005, a la una i onze minuts de la nit, que la cultura catalana havia aconseguit, finalment, el domini propi d’internet.

La telefonada oficial de la ICANN a Amadeu Abril, comunicant-li que el domini s’havia aprovat, era de set minuts abans. El titular ocupava la portada de banda a banda i, malgrat l’hora, va fer sensació. Un minut després ens arribava un primer correu, des de Gandia, demanant si la notícia era certa. La incredulitat va trigar unes quantes hores a esvair-se de les converses i dels correus. Molta gent va respondre excitada, sorpresa, desconcertada. Tant que al cap de poques hores vam haver d’oferir una espècie de qüestionari de respostes bàsiques sobre el nou domini.

En poques hores van arribar preguntes absolutament desconcertants, vistes des d’ara. Hi havia qui ja el volia tenir aquell mateix dia, i no se’n sabia avenir, que s’hagués d’esperar encara uns quants mesos més. Hi havia qui no sabia si hi hauria correus .cat o si el domini servia únicament per a les webs. I en un correu, molt comentat a la redacció, algú ens oferia diners per a poder ser el primer domini .cat. Vam explicar a l’autor que nosaltres només érem un diari i que la venda de dominis pertocava a les empreses del ram.

Aquella mateixa tarda l’associació puntcat, promotora del domini, va fer una conferència de premsa multitudinària a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans per a aclarir el funcionament del domini. Qui s’hi va fer notar fou una periodista espanyola enderiada a voler saber com el govern espanyol podia impedir allò. Se’n feia creus.

Anècdotes curioses a banda, el director de VilaWeb, Vicent Partal, que féu de portaveu de l’associació puntcat durant el període anterior a l’aprovació del domini i durant els primers mesos següents, va reflectir l’emoció i la importància del moment en un ‘mail obert’ titulat ‘Al món com el que som

Però l’aprovació no significava que els .cat fossin visibles encara. De fet, la primera pàgina que va funcionar amb domini .cat va ser la de la Fundació puntcat, que es va activar el 21 de desembre de 2005 a les tres de la matinada. Durant dos mesos aquesta web va ser l’única que va funcionar amb el nou domini. I no va ser fins el 14 de febrer de 2006 que es van començar a activar les adreces reservades amb antelació. Aquell dia VilaWeb va anunciar que passava a ser VilaWeb.cat, si bé mantenia encara, en paral·lel, l’adreça .com. Res ja no seria mai més igual.

El domini .cat aprovat definitivament, amb aquest titular tan descriptiu i poc eufòric VilaWeb anunciava, el 16 de setembre de 2005, a la una i onze minuts de la nit, que la cultura catalana havia aconseguit, finalment, el domini propi d’internet.

La trucada oficial de la ICAAN a Amadeu Abril, anunciant que l’aplicació era aprovada, havia arribat a set minuts abans. El titular anava de banda a banda de la portada i malgrat l’hora va causar sensació. Un minut després arribava ja un primer correu, des de Gandia, preguntar si això era veritat. La incredulitat va tardar unes hores a fugir de les converses i dels correus. Molta gent va respondre excitada, sorpresa, desconcertada àdhuc. Tant que al cap de poques hores vam haver de crear una espècie de qüestionari de respostes bàsiques sobre el nou domini.

En poques hores van arribar preguntes absolutament desconcertants vistes des d’ara. Hi havia qui volia tenir-lo ja, aquell mateix dia, i considerava intolerable haver d’esperar encara uns mesos més. Hi havia qui dubtava sobre si podies haver correus .cat o sobre si el domini només servia per a les webs. I encara un correu, que va ser molt comentat a la redacció, ens oferia diners per assegurar-se ser el primer domini .cat. Vam haver d’explicar al seu autor que nosaltres només érem un diari i que la venda de dominis corresponia a les empreses encarregades d’això.

Aquella mateixa tarda l’associació puntcat, promotora del domini, va fer una multitudinària conferència de premsa a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans per a aclarir el funcionament del domini. Hi va destacar la presència d’una periodista espanyola obsessionada a saber de quina manera el govern espanyol podia impedir allò. Literalment no ho entenia.

Anècdotes curioses a banda, el director de VilaWeb, Vicent Partal, que va exercir de portaveu de l’associació puntcat durant el període anterior a l’aprovació del domini i els primers mesos posteriors, va reflectir l’emoció i la importància del moment en un mail obert que portava per títol ‘Al món com el que som

L’aprovació, però, no significava que els .cat fossin visibles encara. De fet la primera pàgina que va funcionar amb domini .cat va ser la de la Fundació puntcat i es va posar en marxa el 21 de desembre de 2005 a les tres de la matinada. Durant mesos aquesta web va ser l’única en funcionament amb el nou domini. I no van ser fins el 14 de febrer de 2006, quan es van començar a activar les adreces que prèviament havien estat reservades. Aquell dia VilaWeb anunciava que passava a ser VilaWeb.cat tot i que encara mantenia en paral·lel l’adreça .com. Res no seria ja mai igual.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem