17.11.2010 - 10:15
El Pla d’Urgell ja disposa de la primera revista científica, Mascançà, Revista d’Estudis del Pla d’Urgell, i que agafa el nom de l’entitat que l’ha promogut, el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà. La publicació, que vol tenir una periodicitat anual, recull les ponències de les Primeres Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, que van tractar des temes d’història, a l’arqueologia, passant per la literatura o l’etimologia. La revista s’ha editat amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Comarcal del Pla d’Urgell (IEPCU) i l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell.
La presentació va anar a càrrec de Josep Camps i Jordi Soldevila, membres del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, i Joan Reñé, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, a la seu del qual es va fer la presentació.
Reñé es va mostrar satisfet per la sortida de la publicació de la que va dir posa “la cultura a l’abast de tothom”.
Per la seva part Jordi Soldevila va dir que la revista és un espai per poder exposar les investigacions del Pla d’Urgell, que fins ara no hi era i s’havia de fer en altres llocs. També va manifestar la voluntat de consolidar el projecte i que surtin més números.
En el seu torn, Josep Camps, que va portar el gruix de la presentació, va explicar que la revista aplega diferents temes i que ho posa a l’abast d’un públic que “estigui disposat a conèixer el seu territori”. De les jornades de l’any passat va dir que van servir per veure “l’estat de la qüestió de diferents temes de la comarca”, que la seva publicació en revista ha d’ajudar a la seva continuïtat i va recordar que el Centre de Recerques estava obert a altres estudiosos. De fet va parlar de “treballs encomanats” (d’un segon número) i que “ja plantegem el tercer número”.
Temari
El primer inventari d’escriptors del Pla d’Urgell, la Guerra de Successió i la I Guerra Carlina al Pla d’Urgell, el republicanisme a la comarca, la primera aproximació científica al cineasta mollerussenc Ramon Monfà, l’etimologia de dos topònims: Linyola i Utxafava,… són alguns dels temes tractats en les prop de 200 pàgines de la revista Mascançà i de la que Camps va dir que no s’hauria pogut publicar sense l’ajuda de l’Arxiu Comarcal i l’IEPCU, als que va agrair de manera explícita la seva col·laboració.
Josep Camps també va agrair la col·laboració de diferents persones relacionades amb el món de l’educació i la cultura, la majoria treballant i vivint fora de la comarca, però que també s’han implicat en el projecte. Per últim també va explicar que la revista inclou una ressenya de llibres editats al 2009 relacionats, d’una manera o altra, amb el Pla d’Urgell.
Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.