Acció contra la Impunitat insisteix a combatre la impunitat dels actes violents

  • Reclama la creació d'una fiscalia sobre delictes d'odi · L'informe Raxen situa el País Valencià i el Principat com els territoris amb més violència xenòfoba i intolerant

VilaWeb
Redacció
16.11.2010 - 11:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui es commemora el Dia Internacional de la Tolerància, una jornada que serveix a la plataforma Moviment contra la Intolerància per emprendre una campanya escolar d’una setmana contra la xenofòbia i la propagació de l’odi a internet. La mateixa plataforma va presentar la setmana passada el primer informe especial Raxen (.zip), que analitza els fets relacionats amb el racisme, la xenofòbia, la intolerància i delictes d’odi registrats al País Valencià entre 2008 i 2010. L’informe revela que el País Valencià se situa, juntament amb el Principat, al capdavant dels territoris amb més incidents d’aquesta mena. És per això que la plataforma unitària Acció contra la Impunitat, que aplega un centenar d’entitats del País Valencià, ha tornat a reclamar la creació d’una fiscalia especialitzada en delictes d’odi i discriminació, tal com explica a VilaWeb un dels portaveus de la plataforma, Toni Gisbert.

‘Al País Valencià es viu una situació d’excepcionalitat i d’impunitat que no es viu a altres llocs. Hi ha agressions sistemàtiques a locals d’entitats que treballen per la llengua i la cultura del país, i a membres d’aquestes entitats, sense que mai hi hagi cap detingut. Fins i tot s’han fet servir explosius, i no s’ha obert mai cap investigació. Hi ha representats de partits que han d’anar escortats en algunes processons perquè l’acte és pres per elements feixistes’, alerta Gisbert, que destaca: ‘Són grupuscles amb poca representació social. Són pocs i coneguts, han estat reiteradament denunciants, però continuen actuant amb completa impunitat.’ Posa com a exemple el Grup d’Acció Valencianista, que ‘porta quaranta anys fent accions violentes sense cap problema, i fins i tot té un estand a ExpoJove’.

Però el delegat del govern espanyol al País Valencià, Ricardo Peralta, tornava a negar ahir que les dades de l’informe Raxen fossin certes, i en treia importància. En canvi, el govern de Camps, a través del director general d’Immigració, sí que ha donat suport a la creació d’una fiscalia especialitzada.

‘Ens és igual que Peralta consideri que al País Valencià no hi ha violència’, diu Toni Gisbert. ‘El que nosaltres reivindiquem és que es creï una fiscalia especializada, com ja existeix al Principat, que serveixi per establir mesures que evitin aquesta impunitat. Quin problema té, el delegat del govern, amb això?’. Aquesta és la principal finalitat que té ara Acció contra la Impunitat, generar una sensibilitat al respecte i ‘crear una opinió social majoritària que facilite la creació d’una fiscalia de delictes d’odi’.

Gisbert, que ara parla com a coordidnador d’ACPV (una de les entitats de la plataforma unitària), interpreta que el fet que el País Valencià i el Principat siguin els territoris amb més agressions intolerants té a veure ‘amb la transició i la necessitat d’alguns de fer front amb mesures poc clares al nacionalisme català.’. Per a Gisbert, ‘el feixisme està relacionat amb el nacionalisme espanyol violent’. Es tracta, diu, d’una ‘violència que reivindica un nacionalisme excloent contra tot allò que no s’identifiqui amb la seva idea d’Espanya, i per això la majoria de víctimes són nacionalistes catalans i immigrants africans.

D’una altra banda, la paltaforma Moviment contra la Intolerància, que treballa a nivell estata, ha tornat a reclamar al govern espanyol que aprovi la llei d’igualtat de tracte, en un moment ‘de creixement de la xenofòbia i de la intolerància, afavorides per la crisi econòmica’, ja que considera que és ‘la principal oportunitat per a respondre integralment a la discriminació i l’odi’. En aquest sentit, l’organització vol que la futura llei reculli mesures de suport a les víctimes, que es creï una Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació i que es reformi el codi penal per tal de ‘sancionar la incitació’ i no permetre ‘cap espai d’impunitat’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem