El MACBA proposa una exposició des de la televisió

  • El museu d'art contemporani inaugura 'Esteu a punt per a la televisió?' · Fins el 25 d'abril de 2011

VilaWeb
VilaWeb

Montserrat Serra

05.11.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esteu a punt per a la televisió?‘ és la nova exposició del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). El títol és tret d’un eslògan publicitari de l’any 1954, ideat per la firma Westinghouse per a comercialitzar els primers televisors de color. El 1981 la CBS va popularitzar el canal jugant amb el lema ‘Get Ready for TV?’ I ara que la televisió, tal com l’hem coneguda, s’acaba el MACBA s’ho torna a demanar: ‘Esteu a punt per a la televisió?’. En l’exposició es despleguen els treballs experimentals fets per 150 artistes i intel·lectuals, del 1960 fins ara, que equivalen a més de cent vuitanta hores de televisió. A més, l’exposició continua a la web del museu: Tv Web MACBA,

El director del MACBA, Bartomeu Marí, ha explicat que l’exposició indaga quins són i com funcionen els canals de difusió de masses en l’àmbit del pensament i de l’art. I quin paper ha de tenir, i com s’ha de renovar, el llenguatge del museu en relació amb la televisió. Contra allò que podríem pensar, la recerca fa veure que, als orígens de la televisió, es van fer molts programes dedicats a l’art i al pensament, i que van treballar-hi molts artistes i pensadors. Els anys cinquanta, museus com el Metropolitan i el MOMA de Nova York feien programes televisius des del museu. Però a mesura que la televisió es comercialitza aquesta vinculació va esvaint-se.

Deu àmbits i tres grans temes

L’exposició s’estructura en deu àmbits (deu tàctiques per estudiar la televisió d’una manera nova) que segons la comissària, Chus Martínez, es poden englobar en tres grans temes: primer, una àmplia selecció de programes realitzats per artistes, encarregats i/o emesos. Estan fets i pensats segons una narrativa televisiva i, per tant, no tenen res a veure amb el videoart. Un segon bloc és conseqüència del primer: l’interès de la televisió per l’art contemporani, un interès sovint en clau de futur. I un tercer bloc, el paper que han tingut els filòsofs en la televisió: intel·lectuals, pensadors, que han cregut que la televisió podia rearticular l’espai públic, introduir inquietuds intel·lectuals, a través de la filosofia.

Chus Martínez cita alguns exemples com ara els programes que va iniciar l’argentina Marta Traba a Colombia amb el títol ‘El arte moderno explicado des de Bogotá’, o l’entrevista a sí mateixa que es va fer la pensadora Hanna Arendt, parlant de què significa la democràcia a Amèrica i com s’articula amb la democràcia europea. De TV3 es poden veure algunes peces que va fer dins el programa ‘Arsenal’, dels primers anys de la televisió catalana.

Una televisió nova

Bartomeu també diu que ”Esteu a punt per a la televisió?’ explora la relació entre l’obra d’art i el document en un mitjà com la televisió, que desapareix com el mitjà que hem conegut fins ara. I per remarcar aquest fet, l’exposició continua a la web del museu, a través de la pàgina Tv Web MACBA, on es pot veure el treball original del cineasta Albert Serra : ‘Els noms de Crist’, una mini-sèrie de catorze capítols feta expressament per a aquesta mostra. En la web també es mostren fragments de propostes televisives que no es poden veure en l’exposició. Per exemple, el programa pilot que va fer Jean-Luc Godard, ‘Chercher l’image’, per a la televisió de Moçambic. El programa no es va arribar a emetre mai, perquè l’encàrrec no va agradar.

‘Els noms de Crist’

Albert Serra ha explicat a Vilaweb que en la mini-sèrie ‘Els noms de Crist’ ha volgut incorporar tres aspectes: el món de l’art i la seva vessant fetitxista; el concepte de serialitat i d’inmediatesa que té la televisió; i aquells elements que emocionen del cinema i la seva narrativitat. ‘Ha sortit una sèrie que viu en aquests tres mons. Estic molt orgullós de la sèrie, diga-ho això perquè jo no estic orgullós mai de res, i m’ha sorprès que sigui tan bona’, diu Serra. El punt de partida és el llibre de Fray Luís de León ‘Els noms de Crist’.

L’exposició es complementa amb un espai de creació i experimentació televisiva al Centre d’Estudis i Documentació MACBA. El catàleg en aquesta ocasió és una publicació digital, amb assajos diversos que els lectors es podran descarregar en pdf de franc i que es publicaran cada dues setmanes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem