Decàleg per gaudir d’una alimentació sana

  • El cuiner Ferran Adrià, el cardiòleg Valentí Fuster i el periodista científic Josep Corbella signen conjuntament el llibre 'La cuina de la salut'

VilaWeb

Redacció

02.11.2010 - 00:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cuina de la salut‘, que acaba de publicar Planeta, aporta els coneixements en matèria de cuina i de salut de tres experts: El cuiner Ferran Adrià, el cardiòleg Valentí Fuster i el periodista científic Josep Corbella. Es tracta d’un manual pràctic per millorar en temes com l’esmorzar, la compra, la conservació dels aliments, la manera de cuinar-los… El llibre, avalat per la Fundació Alícia i la Foundation for Science Health and Education, proposa un decàleg per gaudir d’una alimentació sana, que reproduïm.

Reproduïm el decàleg:

Aquest és un conjunt de normes bàsiques que resumeixen algunes de les idees principals que apareixen a La cuina de la salut:

1. NO PERDIS LA VISIÓ DE CONJUNT. No t’obsedeixis per menjar bé cada dia; mira de menjar bé cada setmana.

2. ELS ALIMENTS NO SÓN L’ENEMIC. No hi ha aliments bons i dolents, hi ha maneres bones i dolentes de menjar-se’ls. Si controles com menges, controlaràs què menges i quant en menges.

3. MENJA VEGETAL MÉS QUE NO PAS ANIMAL. Les dietes més saludables són riques en productes d’origen vegetal i pobres en sucre, sal i greixos minerals.

4. SIGUES ANIMAL MÉS QUE NO VEGETAL. Els animals es mouen, les plantes no. Fes activitat física.

5. NO PENSIS EN PES, PENSA EN SALUT. No et proposis fites impossibles. Corregir el pes sempre millora la salut, encara que no tinguis una silueta de model.

6. NO DEIXIS QUE DECIDEIXIN PER TU. Si has deixat la teva relació amb els aliments en mans d’una indústria que vetlla més pels seus beneficis que no pas per la teva salut, recupera el control d’allò que menges.

7. INFANTS A LA CUINA. Ensenyar els infants a conèixer i a preparar els aliments és establir les bases d’una alimentació sana per a tota la vida.

8. PENSO, PER TANT MENJO. Mira’t al mirall interior. Pensa si hi ha res que t’indueixi a menjar malament i com pots posar-hi remei.

9. ESMORZA BÉ. Comença bé el dia, un bon principi és el principi d’un bon final.

‘I aquí s’acaba el decàleg. És un decàleg de nou normes, però no és un error. Amb els aliments no hi ha solucions úniques per a tothom. El que va bé a una persona pot no servir de res a una altra. Cada una ha d’esbrinar el que li va millor a ella. Per tant, deixem una línia en blanc per a la norma 10 perquè qualsevol lector de La cuina de la salut, pugui escriure el seu propi consell per gaudir amb el menjar saludable.’

La proposta va més enllà de la nutrició i també incideix en l’àmbit de la salut. La intenció del llibre (que inclou abundants taules il·lustrades amb consells pràctics), és que el lector descobreixi com persones de totes les edats, amb gustos i necessitats diferents, poden compartir taula, menjar de manera equilibrada i agradable i portar una vida sana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem