Revés de la UE al cànon digital espanyol

  • Considera que a l'estat espanyol s'aplica indiscrimindament · Dóna la raó a l'empresa catalana Padawan en el litigi amb la SGAE

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

21.10.2010 - 10:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al matí el Tribunal de Justícia europeu ha declarat il·legal el cànon que s’aplica a l’estat espanyol als aparells i materials de reproducció digital. La sentència ha resolt la denúncia presentada per la SGAE contra l’empresa catalana Padawan per impagament del cànon argumentant que l’aplicació d’aquest cànon per a la còpia privada no s’ajusta a la legislació comunitària perquè s’aplica de manera indiscriminada. Després de passar pel jutjat i per l’Audiència de Barcelona el cas va arribar el 2009 al tribunal europeu, amb seu a Luxemburg.

El tribunal ha dictaminat que l’aplicació del cànon per còpia privada als suports de reproducció adquirits per empreses i professionals per a finalitats que no siguin la còpia privada no s’ajusta a la legislació europea. Conclou, doncs, que el cànon es pot aplicar a persones físiques, però no pas jurídiques, és a dir, empreses i adminisracions.

L’advocadessa general del Tribunal de Justícia de la UE, Verica Trstenjak, ja va dictaminar al maig, en les conclusions d’aquest mateix litigi, que el cànon que s’imposa a Espanya era incompatible amb la llei comunitària perquè s’aplica indiscriminadament a tots els aparells i materials de reproducció digital, i no sols als que presumiblement serviran per fer còpies privades.

González-Sinde diu que cercarà alternatives

La ministra de cultura espanyola, Ángeles González-Sinde, ha anunciat que cercaria una alternativa amb els altres estats europeus que quedin afectats per la resolució. ‘Quan sapiguem el contingut de la totalitat de la sentència, l’analitzarem amb tots els sectors involucrats, ha declarat la ministra.

Periple judicial

El cas de la SGAE contra l’empresa Padawan, que comercialitza dispositius d’emmagatzematge electrònic a Barcelona des de la botiga d’informàtica Traxtore, va començar el 2005. Una auditora de la SGAE va visitar Ana María Méndez, la propietària de l’empresa, per comprovar si els seus proveïdors pagaven el cànon. Tot i que no es va identificar com una inspecció, Méndez va rebre amb sorpresa, tres setmanes després, una factura de 60.000 euros en concepte de cànon. Com que no acceptava el càrrec ni tenia els diners, relata Jover, la SGAE li va proposar de rebaixar la multa (40.000 euros, de primer, 30.000 després) i, finalment, la va demandar.

El procés es va incoar al jutjat de Barcelona el 2007, i de la defensa de Méndez, se’n va encarregar Josep Jover, que va veure l’oportunitat de proposar el cas com un tema de dret comunitari. En l’apel·lació a l’Audiència de Barcelona, al principi del 2008, aquesta instància judicial va elevar el recurs al Tribunal de Justícia de la UE, que el va admetre a tràmit el desembre del 2008. Ja a Luxemburg, les al·legacions es van presentar el febrer del 2009 i se’n va fer la vista el març de 2010. Avui s’ha llegit la sentència.

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem