16.10.2010 - 06:00
Aquest any els Premis Mallorca queien en una data difícil: ahir a la vesprada a Palma també s’estrenava ‘Pa negre’ d’Agustí Villaronga, un esdeveniment cultural de molt reclam, i per acabar-ho d’adobar, a Barcelona es lliurava el Premi Planeta que hipotecava bona part de l’espai cultural dels diaris. Però l’acte es va celebrar i va premiar un jove narrador nascut a Palma, Carles Sánchez Cardona, amb un recull de nou narracions, ‘Contes des de l’illa Quàntica’. I el poeta i artista tortosí afincat a Mallorca Ricard Pinyol va guanyar el de poesia amb ‘La inspiració i el cadàver’.
Tot donant la volta al món
Carles Sánchez Cardona (Palma, 1974) té una història interessant i curiosa. Fa dos dies el van trucar per comunicar-li el premi i el van pescar a Sidney: s’havia format com a veterinari però fa un temps va fer un canvi de rumb i es va posar a estudiar cinema i es va dedicar a escriure guions de cine, televisió i ràdio. I encara un dia va tenir el somni de fer la volta al món, però no en vuitanta dies sinó amb els dies que fessin falta. I va marxar i quan va arribar al Perú, a l’Illa del Sol del llac Titicaca, s’hi va instal·lar a escriure. I es va posar a escriure els contes que després va presentar al Premi Mallorca i el va guanyar.
‘Els nou contes no estan relacionats’, ha explicat a VilaWeb Sánchez Cardona, ‘i l’últim és una mica diferent, molt més llarg, una mena de bestiari. En els contes utilitzo moltes imatges i el to poètic, la ironia, l’humor i molta imaginació.’ Aquesta serà la seva primera obra narrativa que veurà publicada, encara que ja és autor de dos llibres de poemes, un col·lectiu premi Gabriel Ferrater 1995, i un altre premi Miquel Àngel Riera, que va publicar l’editorial El Turó, de Mallorca.
Ricard Martínez Pinyol (Tortosa 1959) ha obtingut el Premi Mallorca de Poesia amb ‘La inspiració i el cadàver’. Format a les Terres de l’Ebre, el 1991 s’instal·là a Mallorca, on va treballar de gravador i estampador d’obra gràfica original al taller Torculari d’Algaida i ara fa de professor de dibuix a secundària. Ha publicat diversos poemaris, com el quadern ‘Disperses’ (1994), ‘Les aigües secretes’ (1997), a més dels llibres d’artista ‘Espais’ (1995, fotografia i poesia), i ‘Interval’ (1996, obra en què combina el gravat i la poesia i per la qual va rebre un premi de la Fundació Pilar i Joan Miró), ‘Abelles i oblit’ (2006) i ‘La verdor i l’absent’ (2008). Membre del grup de poetes tortosins conegut com ‘Lo Parnasso tortosí’ apareix en les antologies de les terres de l’Ebre: ‘Mostra de poesia’, 1980, ‘L’illa dels bous’,1989, ‘L’Orgull de ser pocs’ (Tortosa 1954-1993) i ‘Vores de riu’, 1997.
També s’ha atorgat el Premi Mallorca de narrativa juvenil a Lluís Miret Pastor (Gandia, 1973) per ‘PQPI Connection’ i el premi de teatre se l’ha endut Marc Angelet Cantos, per l’obra ‘El biògraf’.
Record a Miquel Bauçà i Andreu Vidal
L’acte de lliurament es va fer a la sala de plens del Consell de Mallorca, institució que apadrina el premi. Durant l’acte es va retre homenatge a Miquel Bauçà i Andreu Vidal.
Enguany han optat als Premis Mallorca de Creació Literària 2010 un total de cent cinc obres: quaranta-cinc de narrativa, quaranta-cinc de poesia, i quinze de narrativa juvenil. En total, un 34,8 per cent més respecte la participació de l’edició de 2009. Quant al premi Teatre Principal de Textos Dramàtics, s’hi han presentat trenta-quatre obres.
El jurat en la modalitat de narrativa és format per Víctor Gayà, Carme Gregori, Carme Riera, Ramon Pla i Josep Maria Quintana, que n’és el president. En la modalitat de poesia, per Pere Ballart, Antonina Canyelles, Gabriel Florit, Susanna Rafart i Jaume Pérez Montaner, que el presideix. En la modalitat de narrativa juvenil, ha estat format per Gemma Pasqual, Enric Larreula, Pau Faner, Ramon Bassa i Teresa Duran, que n’és la presidenta. I en la categoria de textos dramàtics, per Pep Lluís Gallardo, Santi Pons, Biel Jordà, Pep Cerdà i Josep Antoni Mendiola.