Un Premi Mallorca tot donant la volta al món

  • Ahir es van atorgar els Premis Mallorca 2010 que han guanyat Carles Sánchez Cardona, en narrativa, i Ricard Martínez Pinyol (Ricard Pinyol), en poesia

VilaWeb

Redacció

16.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest any els Premis Mallorca queien en una data difícil: ahir a la vesprada a Palma també s’estrenava ‘Pa negre’ d’Agustí Villaronga, un esdeveniment cultural de molt reclam, i per acabar-ho d’adobar, a Barcelona es lliurava el Premi Planeta que hipotecava bona part de l’espai cultural dels diaris. Però l’acte es va celebrar i va premiar un jove narrador nascut a Palma, Carles Sánchez Cardona, amb un recull de nou narracions, ‘Contes des de l’illa Quàntica’. I el poeta i artista tortosí afincat a Mallorca Ricard Pinyol va guanyar el de poesia amb ‘La inspiració i el cadàver’.

Tot donant la volta al món

Carles Sánchez Cardona (Palma, 1974) té una història interessant i curiosa. Fa dos dies el van trucar per comunicar-li el premi i el van pescar a Sidney: s’havia format com a veterinari però fa un temps va fer un canvi de rumb i es va posar a estudiar cinema i es va dedicar a escriure guions de cine, televisió i ràdio. I encara un dia va tenir el somni de fer la volta al món, però no en vuitanta dies sinó amb els dies que fessin falta. I va marxar i quan va arribar al Perú, a l’Illa del Sol del llac Titicaca, s’hi va instal·lar a escriure. I es va posar a escriure els contes que després va presentar al Premi Mallorca i el va guanyar.

‘Els nou contes no estan relacionats’, ha explicat a VilaWeb Sánchez Cardona, ‘i l’últim és una mica diferent, molt més llarg, una mena de bestiari. En els contes utilitzo moltes imatges i el to poètic, la ironia, l’humor i molta imaginació.’ Aquesta serà la seva primera obra narrativa que veurà publicada, encara que ja és autor de dos llibres de poemes, un col·lectiu premi Gabriel Ferrater 1995, i un altre premi Miquel Àngel Riera, que va publicar l’editorial El Turó, de Mallorca.

Ricard Martínez Pinyol (Tortosa 1959) ha obtingut el Premi Mallorca de Poesia amb ‘La inspiració i el cadàver’. Format a les Terres de l’Ebre, el 1991 s’instal·là a Mallorca, on va treballar de gravador i estampador d’obra gràfica original al taller Torculari d’Algaida i ara fa de professor de dibuix a secundària. Ha publicat diversos poemaris, com el quadern ‘Disperses’ (1994), ‘Les aigües secretes’ (1997), a més dels llibres d’artista ‘Espais’ (1995, fotografia i poesia), i ‘Interval’ (1996, obra en què combina el gravat i la poesia i per la qual va rebre un premi de la Fundació Pilar i Joan Miró), ‘Abelles i oblit’ (2006) i ‘La verdor i l’absent’ (2008). Membre del grup de poetes tortosins conegut com ‘Lo Parnasso tortosí’ apareix en les  antologies de les terres de l’Ebre: ‘Mostra de poesia’, 1980, ‘L’illa dels bous’,1989, ‘L’Orgull de ser pocs’ (Tortosa 1954-1993) i ‘Vores de riu’, 1997.

També s’ha atorgat el Premi Mallorca de narrativa juvenil a Lluís Miret Pastor (Gandia, 1973) per ‘PQPI Connection’ i el premi de teatre se l’ha endut Marc Angelet Cantos, per l’obra ‘El biògraf’.

Record a Miquel Bauçà i Andreu Vidal

L’acte de lliurament es va fer a la sala de plens del Consell de Mallorca, institució que apadrina el premi. Durant l’acte es va retre homenatge a Miquel Bauçà i Andreu Vidal.

Enguany han optat als Premis Mallorca de Creació Literària 2010 un total de cent cinc obres: quaranta-cinc de narrativa, quaranta-cinc de poesia, i quinze de narrativa juvenil. En total, un 34,8 per cent més respecte la participació de l’edició de 2009. Quant al premi Teatre Principal de Textos Dramàtics, s’hi han presentat trenta-quatre obres.

El jurat en la modalitat de narrativa és format per Víctor Gayà, Carme Gregori, Carme Riera, Ramon Pla i Josep Maria Quintana, que n’és el president. En la modalitat de poesia, per Pere Ballart, Antonina Canyelles, Gabriel Florit, Susanna Rafart i Jaume Pérez Montaner, que el presideix. En la modalitat de narrativa juvenil, ha estat format per Gemma Pasqual, Enric Larreula, Pau Faner, Ramon Bassa i Teresa Duran, que n’és la presidenta. I en la categoria de textos dramàtics, per Pep Lluís Gallardo, Santi Pons, Biel Jordà, Pep Cerdà i Josep Antoni Mendiola.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem