Llibertat amb càrrecs per al dirigent de la CGT Josep Garganté

  • Critica a VilaWeb que la detenció d'ahir fou 'desproporcionada' · És acusat de danys i desordres públics durant la vaga del 29 de setembre

VilaWeb
Redacció
15.10.2010 - 11:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La jutgessa de guàrdia ha deixat en llibertat amb càrrecs el sindicalista de la CGT Josep Garganté, que ha declarat aquest matí a la Ciutat de la Justícia, on mig centenar de persones han fet una concentració de suport. Els mossos d’esquadra van detenir-lo ahir al vespre quan plegava de la feina. La investigació policíaca arrenca d’una denúncia de TV3 pel trencament de l’objectiu d’una càmera durant el 29 de setembre. Els mossos, primer, i ara la jutgessa, imputen a Garganté els càrrecs de danys i desordres públics.

El cas comença a partir d’una denúncia prèvia interposada per TV3, que es feia ressò així de la petició de denúncia del treballador que va rebre un cop a l’objectiu de la seva càmera, tal com explicava la candidatura de treballadors de TV3. Un cop el càmera va declarar com a testimoni i es van aportar unes cintes de vídeo, els mossos van decidir de detenir Josep Garganté, acusant-lo de trencar la càmera i de participar en els aldarulls del 29 de setembre a migdia al centre de Barcelona.

L’atestat policíac no diu que en les imatges es vegi Garganté trencant la càmera, sinó que relata que, uns segons després que algú trenqui l’objectiu, apareix en el camp de visió una persona a qui identifiquen com el dirigent sindical. En aquest sentit, un lector de VilaWeb afirma en un comentari en un bloc, que va veure ‘com Garganté s’acostava pel darrere a un càmera de TV3 que estava enregistrant la policia i amb un roc li destrossava la càmera’. 

‘La jutgessa m’ha preguntat si vaig ser al centre de Barcelona el dia 29 a migdia, i li he dit que sí’, explica Garganté a VilaWeb. ‘Després m’ha demanat si em vaig discutir amb un càmera de TV3 i he respost que vam intercanviar-nos un parell de frases quan ell va venir cap a mi acusant-me de trencar-li la càmera i jo li vaig respondre que no hi tenia res a veure.’

‘Una detenció injustificada’

L’advocada de Garganté, que diu a VilaWeb que encara no han tingut accés a les imatges de vídeo, es mostra molt sorpresa pel procés de detenció. ‘Em sembla que han volgut marejar la perdiu. Els interessava fer una detenció i han ampliat la denúncia per poder-la fer. Tot i així, la detenció ni es justificava quan hi va haver la denúncia ni es justifica ara amb l’ampliació, perquè en un cas així, el procediment normal hagués estat enviar-li una citació judicial perquè anés a declarar i no pas emmanillar-lo en sortir de la feina. Ha estat una detenció injustificada i arbitrària’, afirma.

Garganté també relata que es va quedar molt estranyat en trobar-se dos agents de paisà, esperant-lo a quarts de vuit del vespre a la sortida de la feina, quan tot just baixava de l’autobús: ‘Se’m van acostar i em van emmanillar, dient-me que estava detingut en relació al 29 de setembre. Em vaig quedar molt sorprès, i ho trobo totalment desproporcionat’. Després fou traslladat a la comissaria de les Corts, on es va negar a declarar, i va passar la nit al calabós fins que aquest matí ha passat a disposició de la jutgessa.

Garganté és molt conegut perquè va dirigir el moviment sindical en favor dels descansos dels conductors de TMB i perquè va ser candidat d’Iniciativa Internacionalista de les últimes eleccions europees. Tant la CUP de Barcelona, amb la qual està vinculat, com Endavant havien convocat per aquest matí una concentració de suport i ja han emès comunicats criticant la detenció de Garganté.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem