La televisió, qüestió d’artista

  • L'Arts Santa Mònica presenta l'exposició 'TV / ARTS / TV. La televisió presa pels artistes' fins el 5 de desembre

VilaWeb

M.S.

14.10.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al vespre s’inaugura l’exposició ‘TV / ARTS / TV‘ a l’Arts Santa Mònica, que versa sobre la relació entre artistes i televisió des d’òptiques diverses; el paper que han tingut els artistes en la TV, com aquesta els ha fascinats, com a objecte i com mitjà artístic, el naixement del videoart… L’exposició, comissariada per l’especialista en art, teatre i vídeo, Valentina Valentini, ofereix els treballs d’una vintena d’artistes. Omplen la primera secció catorze instal·lacions de vídeo i multimèdia d’artistes com ara Wolf Vostell, Nam June Paik, Vito Acconci i Antoni Muntadas. Una segona secció enfoca TV / VÍDEO / TV des d’una selecció de vídeos indicatius de la relació entre vídeo i televisió.

L’exposició també sotmet al visitant una selecció de pintures, fotografies i dissenys que configuren un recorregut iconogràfic de la televisió com a instrument de quotidianitat i com a objecte íntim. Són obres de Joseph Beuys, Fabio Mauri, Martin Parr, Joan Rabascall, Marco Raparelli, Mario Schifano i Mireia Sentís.

Del present més fresc, s’hi ensenyen obres del Workshop Interuniversitari en Art i Tecnologia, Think Tank, sobre la relació entre art i televisió a l’era digital. La idea i la direcció és d’Iván Marino. (projectes en curs).

Finalment, Valentina Valentini també brinda una acció interactiva amb el públic: ‘Retrats amb televisor‘. Concretament, demana als participants que li enviïn (a retrats@tvarts.net.) fotografies pròpies o familiars que tinguin el televisor per centre.

El director de l’Arts Santa Mònica, Vicenç Altaió, teoritza: ‘La TV no deixa de ser allò que podia haver estat i no ha estat. Però, en canvi, una de les formes específiques més aclaparadores de l’art d’avui, el videoart, és un híbrid de TV i cinema. Ara, per damunt de tot, la TV representa la pretesa accessibilitat social de la cultura des de la llar, en la quotidianitat domèstica. Una finestra per a un sistema obert, que de bon principi els artistes volgueren que fos utòpica: nous comportaments, metatècnica i més accessibilitat a la cultura de masses. La televisió apareixia no sols com un instrument sinó també com un llenguatge.’

Andy Warhol també hi és representat, no debades va dir: ‘En un futur, tots serem una estrella durant quinze minuts.’ ‘TV/ARTS/TV’, que es pot visitar fins el 5 desembre, es complementa amb un cicle de conferències.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem