04.10.2010 - 22:28
Les eleccions del 28 de novembre han quedat avui oficialment convocades; el president de la Generalitat, José Montilla, ha signat el decret de convocatòria, després de fer un discurs (pdf) d’elogi de la tasca del tripartit, i defugint l’autocrítica. ‘Cal fer balanços ponderats, i no una autoflagel·lació desproporcionada i sense motiu. No som el guiriguall del tripartit; som el govern d’entesa’, ha declarat. El president ha remarcat la crisi com a condicionant de la legislatura i ha passat de puntetes per la sentència del TC.
Montilla ha volgut combatre la imatge de gestió negativa que hi pugui haver sobre la gestió del tripartit, atenent la forta davallada dels partits del govern que pronostiquen els diversos sondatges que s’han publicat fins ara. Contra la mala imatge i les demandes d’autocrítica, Montilla defensa l’alt compliment del pla de govern d’un executiu que ha definit com a estable. ‘Podeu anar amb el cap ben alt. No som la desunió sistemàtica; som el govern amb sensibilitats diverses. Us demano, especialment als membres del govern, que us comprometeu a explicar amb orgull i passió l’obra de govern’.
De fet, Montilla ha començat agraint la tasca feta als consellers, un per un, començant pel vice-president Josep-Lluís Carod-Rovira, i incloent Joan Puigcercós, que fou conseller de Governació fins al 2008, i ha remarcat tot seguit les obstacles amb què s’ha trobat l’executiu durant la legislatura, fent una referència especial a la crisi econòmica. ‘La legislatura no ha estat fàcil, perquè hem fet el trànsit cap a una crisi sense precedents, amb un fort increment dels serveis públics, un ajustament pressupostari i un increment del ritme d’aplicació de polítiques, per a donar resposta a la demanda de molta gent sense feina i per a ajudar a moltes empreses’.
El president ha exhibit orgull per la manera com ha encarat la crisi, i ha destacat els quatre pilars en què s’ha bastit l’acció de govern: la Barcelona indissociable d’una realitat metropolitana; l’equilibri territorial del país, fer arribar el progrés a tothom i preparar el país per a un futur competitiu.
Segons que ha dit, l’executiu ha estructurat sobre aquests eixos la seva gestió. ‘Una actuació no enlluernada per futurs de somni ni condicionada pel passat. Aquí hi ha el programa de fets’, ha dit, referint-se al document de balanç del programa de govern presentat a començament de la legislatura.
El concepte d’autogovern
En canvi, Montilla no ha volgut parlar amb deteniment d’un altre dels fets que sens dubte han marcat la legislatura: la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut. ‘No entraré a valorar el llarg procés estatutari. L’aplicació dels instruments de l’autogovern és la manera de legitimar-lo’, ha manifestat. I, tot i admetre que la sentència del TC dificultarà el desplegament de l’estatut, s’ha mostrat disposat a exercir l’autogovern amb voluntat plena.
El calendari fins a les eleccions
El decret de dissolució del parlament entrarà en vigor demà i, per tant, s’obrirà el període electoral. Ara, la campanya electoral no començarà formalment fins el 12 de novembre a les 0.00. Durarà quinze dies, fins el 26. L’endemà, dissabte, serà jornada de reflexió que precedirà les votacions del dia 28 de novembre.
Un cop fetes les eleccions, s’haurà de constituir un nou parlament abans de vint dies, o vint-i-cinc, segons que el decret de convocatòria de les eleccions fixi una data per a constituir l’hemicicle o no. En tot cas, la data límit d’aquesta sessió parlamentària fóra el 23 de desembre. Per tant, el debat d’investidura del president de la pròxima legislatura serà a final de desembre o a principi de l’any vinent.