Pirates de Catalunya

  • Amb Kenneth Peiruza, un dels portaveus del partit pirata català, parlem d'aquesta nova formació que es vol presentar a les eleccions catalanes del novembre

VilaWeb
Redacció
28.09.2010 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’1 de gener de 2006 es va constituir públicament el Partit Pirata suec, una formació peculiar nascuda a la xarxa i desenvolupada des de la xarxa i amb la xarxa. Vinculat a The Pirate Bay, el cercador de descàrregues de fitxers amb BitTorrent més important de la xarxa, la formació aspirava a fer debatre al parlament qüestions com la legalització de l’intercanvi de fitxers amb sistemes P2P sense finalitats lucratives, la fi del model de drets d’autor actual i les patents de programari, l’ús del programari lliure a l’administració, la protecció del dret de l’anonimat a internet, la supressió dels cànons digitals, l’accés universal a internet… Amb aquest ideari de base, ara mateix hi ha una cinquantena de partits pirates al món, entre els quals el català.

Per parlar-ne, hem convidat a L’internauta d’aquesta setmana Kenneth Peiruza, un dels portaveus de Pirates de Catalunya, que espera la legalització imminent per presentar-se a les eleccions al parlament català del 28 de novembre.

En la voluntat de presentar-se a les eleccions de Pirates de Catalunya, hi té molt de pes tant la defensa dels ideals del moviment pirata com l’experiència electoral de la formació sueca. A les dues eleccions generals a què s’ha presentat, el 2006 i el 2010, ha obtingut el 0,6% dels vots, per sota del llindar del 4% necessari per a entrar al parlament. Però el gran èxit va ser a les europees del juny del 2009, que va obtenir el 7% dels vots i un eurodiputat: Christian Engström. I gràcies a l’aprovació del tractat de Lisboa, l’1 de desembre passat, el partit va sumar un segon escó, ocupat per Amelia Andersdotter.

Ací podreu sentir el programa en format mp3.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem